• Školské kolo Slávik Slovenska 2024

          •  

            Spevácka súťaž žiakov v interpretácii ľudovej piesne Slávik Slovenska pokračovala na našej škole vo štvrtok 18.apríla. Talentovaní žiaci našej školy predviedli svoje spevácke umenie v II. kategórii (4.-6.ročník) a v III.kategórii (7.-9.ročník).

            Žiaci sa umiestnili nasledovne:

            II.kategória

            1. miesto: Milan Paľo 4.B

            2. miesto: Lýdia Hrubcová 6.C a Juliana Sluťáková 4.A

            3. miesto: Liliana Genšorová 5.A a Filip Kubík 4.A

             

            III.kategória

            1. miesto: Eliška Barnasová 9.B

            2. miesto: Vanesa Miklúšková 7.A

            3. miesto: Viktória Fukasová 9.B a Soňa Šverhová 8.A

            Ďakujeme všetkým súťažiacim za krásny spevácky zážitok a víťazom držíme palce na reprezentácii školy v okresných kolách Slávik Slovenska a Matičný sláviček.

            Mgr. I.Kozubíková

          • DEŇ NARCISOV 2024

          • Milí žiaci, rodičia a učitelia,

            zajtra 18. apríla 2024 sa na našej ZŠ P.O. Hviezdoslava uskutoční mimoriadna zbierka v prospech Ligy Proti Rakovine. Tento nádherný projekt nám umožňuje spojiť naše sily a poskytnúť pomoc onkologickým pacientom aj v našej škole. Tešíme sa, že aj tento rok môžeme byť súčasťou tejto dôležitej iniciatívy. Každý príspevok, či už malý alebo veľký, má obrovský význam. Spoločne dokážeme dosiahnuť veľký rozdiel v životoch tých, ktorých sa dotýka táto choroba. Prosíme vás, pridajte sa k nám a podporte tento vzácny projekt. Každá suma, ktorou prispejete, pôjde priamo na pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. Nezabudnite, že najväčšie zmeny sa dejú, keď sa spájame ako jednotná spoločnosť.

            Ďakujeme vám vopred za vašu štedrosť a podporu. Vaša účasť robí tento svet lepším miestom pre nás všetkých.

            NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNÁŠ NARCIS?

            DEŇ NARCISOV 2024

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla. Pripnutím žltého kvetu na znak solidarity s ľuďmi s rakovinou si predstavíme konkrétneho pacienta. Na Slovensku ich totiž ročne pribúda 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho postihlo toto náročné ochorenie.

          • Na ľudovú nôtu

          •  

            Dňa 16.4.2024 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v speve ľudových piesni „ Slávik Slovenska“.

            V I. kategórii spievali žiaci 1.- 3. ročníka. Z každej triedy sa pripravili speváčikovia najlepšie ako vedeli. Najväčšie zastúpenie mala trieda Medúziek z 2.C triedy. Vypočuli sme si známe ľudové piesne, ktoré deti nadšene zaspievali.

            Porota, ktorej predsedala pani učiteľka Mgr. Ivana Kozubíková a učiteľky I.stupňa, sa zhodla na nasledovnom vyhodnotení:

            1.miesto – Floreková Ema 2.C

            2.miesto – Hervayová Nela 2.C a Furdek Jozef 2.C

            3.miesto – Genšor Patrik 1.A, Sofia Pohorelcová 1.C a Polhorský Tomáš 3.A

            Mgr. Miklúšková Viera

          • OZNAM – ZBER PAPIERA

          •  

            Oznamujeme rodičom a žiakom, že na našej škole prebehne zber papiera.
             

            Kedy : 17.04. – 18.04.2024 ( streda – štvrtok)
            Čas : od 8:00 h. do 16:30 h.
            Kde : pri kotolni ZŠ

             

            Prosíme, aby ste nenosili kartón .
             

            Veríme, že sa do zberu zapojíte všetci.

            Víťazné triedy čaká odmena.

          • Týždeň prevencie

          •  

            Týždeň prevencie, ktorý sme prežili na ZŠ P.O. Hviezdoslava bol opäť výnimočný a nesmierne dôležitý. Spoločne sme sa zaoberali témami, ktoré sa často obchádzajú alebo sa o nich rozpráva veľmi ťažko, no mnohé majú neodškriepiteľný vplyv na naše každodenné životy -inklúzia, tolerancia, žurnalistika- sila písaného slova, kyberšikana, šikana, sebapoškodzovanie, deň bez mobilov, dobrovoľníctvo, darovanie krvi, záchranárstvo, ústna hygiena, zdravá strava a životný štýl, jumping, fajčenie, drogy, kráľovský nástroj orgán a orgánová hudba, biofarmárstvo, ekológia, čisté životné prostredie, prečo čítať knihy a mnohé ďalšie.

            Naše pozvanie opäť prijali skvelí hostia z rôznych oblastí, ktorí s obrovskou dávkou empatie priblížili a nechali nazrieť nielen našich žiakov, ale aj nás učiteľov na dané témy.

            Veríme, že aktivity organizované počas týždňa prevencie posilnili sociálne cítenie našich žiakov, ako je empatia, rešpekt a tolerancia voči iným. Napomohli vytvoriť ešte lepšie pozitívne a inkluzívne prostredie v škole, kde je dôležité, aby sa každý žiak cítil bezpečne a podporovaný. Týždeň prevencie tiež ponúkol priestor na diskusie o duševnom zdraví a nástrojoch na zvládanie stresu, úzkosti a depresie. Tento týždeň nám poskytol príležitosť na angažovanosť nielen žiakov, ale aj učiteľov, rodičov a komunity ako celku pri podpore bezpečného a zdravého prostredia na škole.

            Z celého srdca ĎAKUJEME naším pozvaným hosťom: PhDr. Ing. Magdaléna Zmarzláková- primátorka mesta Trstená, kpt. Mgr. Šándor Tibor, p.Peter Remper – o.z. BEZ DROG, Mgr. Denisa Šálková- CPaP Tvrdošín, p.Ján Hoľma- strážca TANAP, Mgr. Michal Tuka- kondičný tréner, Ing. Iveta Reháková- inštruktorka jumpingu, Mgr. Dávid Markovič- žurnalista, Mgr., ThLic. Tomáš Kubica, OZ V.I.A.C, Mgr. Juraj Matuch – dopravný policajt, Ing. Simona Mrkvová, PhD., Bc. Lýdia Hrubcová- CVČ Trstená, Michal Klein- Biofarma, študentky SZŠ Dolný Kubín a Mgr. Janka Lissová, záchranná zdravotná služba- p. Alena Dzuríková a p. Miroslav Liss, MUDr. Janka Kubišová, MUDr. Jeannette Cabadová – stomatologička, Ing. Katarína Loneková- mestská knižnica Trstená, mestská polícia Trstená- p. Karol Furdek, p. Marián Pallo, p. Marián Benický, Mgr. Barbora Janoušová, Mgr. Martina Hucíková a Mgr. Jana Matejová

            Mgr.Ivica Dafčíková

          • Z biologickej olympiády sme si priniesli hneď niekoľko víťazstiev

          •  

            Vo štvrtok 11.4.2024 sa na ZŠ s MŠ v Hladovke konalo okresné kolo Biologickej olympiády kategórie E.

            Našu školu reprezentovalo 6 žiakov, pričom každý z nich vybojoval diplom a krásne umiestnenie.

            V odbornosti Zoológia 1. miesto získala Martinka Kudličková (9.A) a 2. miesto Rebeka Skorušová (9.A). V odbornosti Botanika sa na 1. mieste umiestnil Matúš Števuliak (6.A) a 2. miesto vybojovala Zara Horinková (8.A). A v odbornosti Geológia si 1. miesto odniesol Jozef Stas (9.A) a 3. miesto Timotej Capuliak (8.A).

            Žiaci príprave na súťaž venovali veľa svojho času a úsilia, študovali množstvo materiálu, poznávali rastliny, živočíchy, minerály a horniny, učili sa slovenské a latinské názvy, pripravovali zbierky a herbáre.  

            Všetkým našim oceneným žiakom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov na krajskom kole. 

             

            Ing. S. Púčiková, Mgr. Z. Pazúriková

             

          • Vyhodnotenie Dňa vody

          • Voda je nevyhnutná pre náš život. Odporúča sa, že človek by mal denne vypiť 2 - 2,5 l vody. 

            Erasmáci v marci priebežne vyhodnocovali, koľko žiakov v škole pije čistú vodu. Na základe výzvy môžeme konštatovať, že pitný režim čistej vody sa na škole zlepšil. ( obrázok 1 )

            V rámci projektu Erasmus + " Čarovná cesta kvapky vody" naši erasmáci pripravili pre svojich spolužiakov zaujímavé aktivity a vedomostné hry.  Ako zápolenie dopadlo? Na prvom stupni sa najviac darilo triede 3.C a na druhom stupni zvíťazila trieda 8.A. Gratulujeme.  ( obrázok 2 )

          • Neplytvajme!

          • Nadmerné množstvo jedla, ktoré sa každodenne vyhodí, má hlboký dopad na naše životné prostredie, hospodárstvo a sociálnu spravodlivosť. Plytvanie potravinami je globálnym problémom, ktorý si vyžaduje pozornosť a úsilie na riešenie.

            Týmto a príbuzným témam sme sa prostredníctvom diskusie, skupinovej práce, tvorbou plagátov venovali  na hodinách slovenského jazyka, techniky, etikety. Spoločne so žiakmi sme hľadali riešenia a ako zodpovedne pristupovať k stravovaniu a neplytvať potravinami nielen doma, ale aj v školskej jedálni. Spoločne sme dospeli k zaujímavým postrehom a myšlienkam.

            Riešenie plytvania potravinami si vyžaduje komplexný prístup. Avšak v úlohe spotrebiteľa každý z nás môže k riešeniu prispieť svojím zodpovedným správaním.

            Aj malé kroky môžu mať veľký vplyv, ak ich vykonávajú mnohí ľudia.

            Tak pridaj sa aj TY! 😊

            Mgr.D.Medvecká

          • Svet gréckych bohov a hrdinov

          • Grécka mytológia je jednou z najbohatších a najzaujímavejších starovekých mýtov, ktoré fascinujú ľudí po celom svete. Je plná farbistých postáv, vzrušujúcich príbehov a symboliky. Starí Gréci boli presvedčení, že bohovia vedia všetko, majú veľkú moc. Poznávaniu gréckej mytológie sme sa venovali aj na hodinách literatúry. Fascinujúce príbehy o hrdinoch a bohoch tak ožili aj na našom vyučovaní. Gaia, Uranos, Kronos, Hestia, Demeter, Afrodita, Eurydika a mnohí iní sa nám tak prostredníctvom fantázie a vedomostí žiakov predstavili  nielen v rolovej hre, ale aj na živej fotografii.

            Grécka mytológia má vplyv aj na modernú kultúru. Jej postavy a príbehy sa objavujú v literatúre, umení, filme a my sme sa inšpirovali tiež. 😊

            Mgr.D.Medvecká

          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          •  

            Dnes 27.3.2024 sa v Tvrdošíne konalo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Aj naša škola tam mala svoje zastúpenie. Radosť bola o to väčšia, že sme si odniesli a vyrecitovali tri tretie miesta.

             Larisa Kleinová (1.kategória), Vanesa Karasová (2. kategória) a Sára Garbiarová (3. kategória)

                                                                             Srdečne gratulujeme!

          • Vynášanie Moreny

          •  

            Tradície a zvyky sú stále dôležitou súčasťou nášho života. Deti školského klubu na sídlisku Západ si dnes pripomenuli jeden z týchto zvykov – VYNÁŠANIE MORENY.

                                                                 …….A Morena skončila vo vode.

             vych. J. Lepáčková

          • Deň otvorených dverí – elokované  pracovisko Západ 

          •                          

            Na Deň otvorených dverí rozkvitla aj naša malá školička na sídlisku Západ. Prilákala predškolákov z okolitých MŠ. Deti si pozreli divadielko, vyskúšali rôzne pokusy, zistili ako chutí cukrová vata, zatancovali si so staršími žiakmi, zacvičili, vyrobili tancujúceho panáčika, ba aj klepkať kladivkom a zatĺcť klinček bez problémov zvládli. Ďakujeme za milú návštevu a  dúfame, že tieto šikovné deti sa na jeseň stanú našimi prváčikmi.

            Zároveň ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii tohto výnimočného dňa.

            Mgr. Beňušíková

          • Deň otvorených dverí v našej rozkvitnutej škole

          •  

            Dnes boli všetky dvere našich tried otvorené pre budúcich prváčikov.

            Hneď pri tých hlavných ich čakalo veľké prekvapenie - dvaja Mimoni, myška Minnie a myšiak Mickey, ktorí sa starali o dobrú náladu detí počas celej návštevy.Po peknom privítaní v podobe tanca semienok, sa deti v skupinách, pod starostlivym dohľadom našich najstarších žiakov, rozišli po škole. Zapájali sa do kreatívne pripravených vyučovacích blokov v triedach. Pod vedením pani učiteliek, ale hlavne v spolupráci so staršími kamarátmi, hravo zvládli všetky, veku primerané zadania aj kreatívne hry.Najviac energie, popri chodení po schodoch, s radosťou odovzdali na dráhe predškolskej zdatnosti a obratnosti v telocvični. Našťastie sme im dožičili aj chvíľku oddychu, počas sledovania krásneho divadla Snehulienka a sedem trpaslíkov, ktoré im zahrali naše deti.Veríme, že sa tento, spoločne strávený čas v našej škole, budúcim prváčikom aj ich rodičom páčil. My sme si ho s potešením užili.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa na tomto skvelom dni podieľali.  

            Mgr. Zlatica Murrayová, PaedDr. Ľubomíra Capuliaková 

          • Hviezdoslavov Kubín

          •  

            Každý rok sa približne v tomto čase uskutočňuje školské kolo v recitačnej súťaži Hviezdoslavov Kubín. Aj dnes už poznáme víťazov, ktorí budú reprezentovať našu školu na okresnom kole v Tvrdošíne.

            Vieme však kedy a prečo táto súťaž vznikla? Popátrajme trošku v histórii.

            „Hviezdoslavov Kubín pôvodne vznikol pre potreby zdokonalenia výslovnosti v slovenskom jazyku, postupne sa však pretváral, prepájal sa s inými druhmi umenia a nadobúdal súčasnú podobu. Je vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa. Vznikol v roku 1954, ročne jeho jednotlivými kolami prejdú tisíce recitátorov a za sedemdesiat rokov sa na ňom zúčastnili státisíce recitátorov. Medzi významné osobnosti patria Július Satinský, Milan Lasica, Ľubo Roman, Karol Horák, Soňa Behulová-Müllerová, Lucia Hurajová, Milan Ondrík, Jaroslava Čajková, Anka Rakovská, Maja Danadová, Slávka Daubnerová, Veronika Mészárosová a iní.“ (https://www.nocka.sk/hviezdoslavov-kubin-2024/)

            Čo viac dodať? Už asi to najhlavnejšie. V tomto jubilejnom 70. ročníku sa víťazmi školského kola druhej a tretej kategórie stali:

            II. kategória poézia:                                                                 

            1. miesto – Nela Hlinová 5.B                                                   

            2. miesto – Patrik Laštík 5.B                                                   

            3. miesto – Sofia Gáliková 6.A                                          

            II. kategória próza:

            1. miesto – Vanesa Karasová 6.B

            2. miesto – Eliška Kavuljaková 6.A

            3. miesto – Oliver Súlovec 6.C

            III. kategória poézia:                                                                    

            1. miesto – Sára Garbiarová 9.B                                               

            2. miesto – Nina Lissová 8.A                                                

            3. miesto – Eliška Lissová 7.C      

            III. kategória próza:

            1. miesto – Vivien Zoššáková 8.B

             

            Všetkým BLAHOŽELÁME a víťazom držíme palce!                      

            PaedDr. Andrea Šprláková              

             

          • Odpoludnie milovníkov hovoreného slova

          •  

            Dnes sa na školskom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín krásne odprezentovalo veľa
            recitačných talentov. Porota mala ťažkú úlohu, aby vybrala tých najlepších z najlepších
            v prvej kategórii (žiaci 2. – 4. ročníka). Všetci recitátori si od poroty odnášali velikánsku
            pochvalu za umelecký zážitok, ktorý naplnil atmosféru dnešného popoludnia.
            Medailové umiestnenie si vyrecitovali:
            PRÓZA:
            1. Larisa Kleinová 2.C
            2. Šimon Malatinka 4.A
            3. Viktória Jurinová 3.C
            POÉZIA:
            1. Milan Paľo 4.B
            2. Juliana Sluťáková 4.A
            3. Nela Mačorová 2.A, Ema Floreková 2.C

            Srdečne blahoželáme!

    • Kontakty

      • Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava TRSTENÁ
      • 043 5391076
      • 043 / 5391 076 klapka 1: riaditeľka školy, mobil: 0905 865 393 kl. 2: ekonomické oddelenie kl. 3: zástupkyňa pre 2. stupeň kl. 4: zástupkyňa pre 1. stupeň elok. prac. Západ: 043 / 5392 469
      • Hviezdoslavova 822/8 028 01 Trstená Slovakia
      • IČO: 37810235 DIČ: 2021646374
      • Ing. Milena Smitková
      • Renáta Puchlová Zuzana Janigová
      • PaedDr. Gabriela Kapjorová
      • Mgr. Mária Štefanidesová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje