• Deň ZEME

          •  

            22. apríl sa celosvetovo slávi ako Deň Zeme. Naša škola si tento deň pripomenula v piatok 22.4. rôznorodými netradičnými aktivitami. Cieľ bol jediný – vyzdvihnúť našu planétu Zem ako dar - jej krásu a bohatstvo, ktoré nám ponúka. No zároveň poukázať na to, že jej zdroje nie sú neobmedzené a keďže ju máme len jednu, nie je „na jedno použitie“.

            Zamerali sme sa na objavovanie možností, ako môžeme my sami prispieť k ochrane životného prostredia, či ako produkovať menej odpadu.

            Žiaci na prvom stupni spolu so svojimi pani učiteľkami zažili mnoho aktivít rôzneho zamerania počas Daltonského dňa. Na druhom stupni sa zase vyučovanie poňalo netradičnou súťažnou formou. Každý jeden predmet obsiahol problematiku ochrany našej planéty a naši učitelia si pre súťažiacich pripravili naozaj netradičné aktivity. Celý program dňa bol postavený na medzipredmetovej spolupráci a nielen to. Súťažné tímy pracovali pod vedením našich deviatakov, ktorí si tak mohli vyskúšať svoje schopnosti pri vedení tímu mladších žiakov. A tak sme v piatok na škole mali naozaj živo.

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli rukou k dielu, aby sme spolu prežili pekný deň plný zážitkov a aktivít na počesť našej Zeme. Veríme, že na túto problematiku budeme pamätať a mať ju na srdci počas celého roka, nielen na Deň Zeme.

            Mgr.Z.Pazúriková

          • Úspešné zakončenie celoslovenskej súťaže Vedecký MA-CHE-R

          •  

            Keď sa spojí úsilie viacerých učiteľov, tímová práca žiakov a uplatnia sa medzipredmetové vzťahy, môže z toho vzísť skvelý výsledok.

            Dôkazom toho je krásne 5.miesto Kiary Barnasovej a Filipa Malatinku, ktoré získali na celoslovenskej súťaži Vedecký MA-CHE-R. Najskôr, po 1. kole, do ktorého sa zapojilo 256 tímov, postúpili do víťaznej dvadsiatky. Následne bojovali v 2. kole, kde sa pasovali s úlohami z matematiky a chémie. A napokon, v silnej konkurencii obhajovali svoj projekt - Pátranie po úžitkovej vode v domácnosti a jej využití. Vďaka nadobudnutým vedomostiam o programovaní priniesli inovatívny návrh riešenia s využitím microbitov. Za podnetné nápady, rady, odovzdané skúsenosti a odborné vedenie patrí veľké poďakovanie p. učiteľke Jurinovej. Pani učiteľka Dafčíková bola zase veľmi ochotná a nápomocná pri realizácii celého prezentačného videa, pri jeho príprave a spracovaní, za čo jej patrí veľká vďaka. A ďakujeme aj p. asistentke Furdekovej, ktorá bola ochotná zapožičať lego na stavbu makety projektu.

            Mgr.Z.Pazúriková

          • Slávik Slovenska 2023 – starší žiaci

          •  

            Naša tradičná spevácka súťaž dnes pokračovala spevom starších žiakov v II. a II. kategórii (4. – 9.ročník). Porota mala ťažšie rozhodnutie hlavne pri spevákoch početnejšej II. kategórie, kde boli žiaci vo svojich výkonoch vyrovnanejší. Po veľmi peknom vystúpení našich spevákov – ľudovkárov sa rozhodlo o nasledovnom umiestnení:

            II.kategória

            1. miesto Lýdia Hrubcová 5.A

            2. miesto Liliana Genšorová 4.C

            3. miesto Matúš Števuliak 5.A a Vanesa Miklúšková 6.A

            III.kategória

            1. miesto Sofia Kubíková 9.C

            2. miesto Eliška Barnasová 8.B

            3. miesto Nikola Miklúšková 9.C

             

            Oceneným spevákom gratulujeme a víťazi jednotlivých kategórii nás budú reprezentovať na okresných kolách.

            Mgr. Ivana Kozubíková

          • Slávik Slovenska 2023

          •  

            Dňa 18. apríla sa naši žiaci premenili na malých spevákov a v tradičnej školskej súťaži „Slávik Slovenska“ predviedli svoje spevácke nadanie. Súťažiaci sa zmocnili tejto úlohy zodpovedne, spievali s chuťou a nadšením, čím strhli prítomných k obdivuhodným speváckym výkonom. V prvej kategórii súťažili žiaci 1. - 3. ročníka.

            Umiestnenie:

            1.miesto: Milan Paľo,3.B

                            Filip Kubík, 3.A

                            Juliana Sluťáková, 3.A

            2.miesto: Jozef Furdek, 1.C

                            Ema Floreková,1.C

            3.miesto: Damián Furdek, 2.B

            Mgr. Miklúšková Viera

          • Deň otvorených dverí pre budúcich piatakov

          •  

            V piatok sme otvorili pomyselné brány školy a previedli chodbami, triedami i netradičnými miestnosťami našej školy všetkých, ktorí prijali pozvanie a boli zvedaví, ako to u nás vyzerá. Deti zo Zábiedova i Čimhovej si pozreli krátke predstavenie deviatakov, spoznali netradičné hry v telocvični, zaspievali si, zahrali tieňové divadlo i urobili niekoľko pokusov z chémie. Vyskúšali si daktyloskopiu i programy spojené s genetikou, precvičili si svoju angličtinu, vypísali pohľadnicu do zahraničia, zasadili vlastnú rastlinku a vytvorili si sviečku. I takto netradične sa dá prežiť deň v našej škole.

            PaedDr.D.Paľová

          • Týždeň bezobalovej desiaty

          •  

            Milí žiaci,ďakujeme, že nezabúdate, že chceme byť Zelená škola a pomáhate nám v tomto snažení. Keďže naším cieľom je, aby sme odpadu produkovali čo najmenej, nasledujúci týždeň ( 17. – 21. apríla ) bude TÝŽDEŇ BEZOBALOVEJ DESIATY.

            Všetkých vás pozývame zapojiť sa Do školy si prineste len takú desiatu a pitie, z ktorých nevznikne odpad. Teda žiadne džúsiky v tetrapaku, sáčky, či iné plastové obaly. Naopak, vítané sú všetky termosky, či fľaše na opakované použitie a desiata zabalená v desiatovom boxe, či inom obale, ktorý nie je jednorazový.Bude práve vo vašej triede najviac žiakov, ktorí sa zapoja do tejto výzvy? 

            Na Týždeň bezobalovej desiaty sa teší spolu s vami Kolégium Zelenej školy.

            P.S. Určite vašu triedu tento týždeň navštívime 

          • PYTAGORIÁDA – OKRESNÉ KOLO

          •  

            V dňoch 20.marca 2023 sa konal 44. ročník okresného kola Pytagoriády, na ktorej nás reprezentovali naši najlepší úspešní riešitelia školského kola. V kategórii P3 (tretiaci)  to boli Šimon Malatinka  z 3.A, Milan Paľo z 3.B a v kategórii P4 (štvrtáci) Kristínka Cabadová, Lukáš Ličko, Laura Lepáčková zo 4.C, Alexander Trstenský, Viliam Bažík zo 4.B a Adam Kajko zo 4.A.

            Pytagoriáda je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľujú príslušné body. Výsledné hodnotenie bodov sa teda skladá zo súčtu dvoch položiek, z bodov za správnosť a z bodov za čas.

            Naši žiaci nás výborne reprezentovali:

             

            Kategória P3 úspešný riešiteľ:

            3. – 4. miesto Šimon Malatinka  z 3.A z počtom bodov 23

            6. – 7. miesto Milan Paľo z 3.B z počtom bodov 22

             

            Kategória P4 úspešný riešiteľ:

            8. – 9. miesto Kristínka Cabadová  zo 4.C z počtom bodov 20

            8. – 9. miesto Adam Kajko zo 4.A z počtom bodov 20

             

            Mgr.P.Triščík

             

          • Adopcia srdca

          •  

            Počas týždňa prevencie nás zaujala prednáška pani učiteľky Hucíkovej o projekte Adopcia srdca, ktorý na Slovensku organizujú misionári pallotíni. Dozvedeli sme sa v nej o možnosti adopcie na diaľku. Ide o pravidelný finančný príspevok na konkrétne dieťa, ktoré darcovia podporujú vo vzdelávaní, ale aj v zabezpečovaní základných potrieb ako jedlo a ošatenie. Vďaka tomuto projektu môže dieťa chodiť do školy, čo  v Afrike nie je bežná vec.

            Nakoniec sme sa rozhodli, že jedno takéto dieťa budeme podporovať ako trieda z peňazí, ktoré sme zarobili na vianočných trhoch. Zaslali sme žiadosť, a o nejaký čas ním prišla odpoveď. Naše adoptívne dieťa sa volá Roseline, má 12 rokov a chodí do piatej triedy ako my. Pochádza z africkej Rwandy a má sedem súrodencov. Žije vo veľmi chudobných podmienkach, jej rodičia nemajú stálu prácu. Z prostriedkov, ktoré budeme pravidelne mesačne posielať, bude financované jej vzdelávanie, ale aj zdravotná starostlivosť, zakúpenie školských potrieb a v prípade potreby aj podpora celej rodiny.

            Naša adopcia je platná od 1.apríla. Teraz si pripravujeme list v anglickom jazyku, ktorý jej pošleme a budeme čakať na odpoveď.

            Veľmi sa tešíme z toho, že robíme dobrý skutok a stávame sa lepšími ľuďmi.

            Ja ako triedna učiteľka som na mojich Šikovníkov z 5.A veľmi hrdá.

            Mgr. Eva Gočálová

          • Trojitý úspech našich biológov

          •  

            Dve druhé a jedno 1. miesto sme si odniesli z okresného kola Biologickej olympiády kategórie E.

            Príprava, ktorá spočívala nielen v získavaní teoretických vedomostí, ale aj poznávaní druhov rastlín a živočíchov, ich latinských názvov a tvorbe herbáru či zoologickej zbierky, priniesla ovocie vo forme krásnych úspechov. 1.miesto vybojoval Matúš Števuliak z 5.A, hneď za ním sa umiestnila Kiara Barnasová z 8.B. V kategórii Zoológia druhé miesto získala Martinka Kudličková z 8.A. Úspešná bola aj Rebeka Skorušová z 8.A, ktorá získala krásne 4. miesto.

            Srdečne blahoželáme a všetkým trom postupujúcim držíme palce na krajskom kole! 

            Mgr.Z.Pazúriková, Ing.S.Púčiková

          • Predveľkonočné spovedanie a svätá omša

          • Dnes sme prežili na škole hlboký duchovný zážitok. Pôstnu prípravu na Veľkonočné sviatky sme zavŕšili očistením našich sŕdc vo svätej spovedi. Nasledovala svätá omša za účasti detí, učiteľov a ďalších zamestnancov našej školy. Ďakujeme kňazom našej farnosti, pánu dekanovi Jurajovi Spuchľákovi, pánom kaplánom Vladimírovi Bačovi a Marekovi Gavalierovi že nám venovali veľa vzácneho času a povzbudivých slov. A pánu dekanovi ďakujeme aj za dôstojné slávenie svätej omše. Ďakujeme tiež všetkým, ktorí nám pomohli pri príprave a organizácii dnešného dňa. Prajeme Vám pokojné a radosťou naplnené Veľkonočné sviatky.

            M.Hucíková, R.Janoviaková

          • Florbalové víťazstvo

          •  

            Úžasné!!! Postúpili sme na krajské kolo chlapcov vo florbale, ktoré sa uskutoční 18.4. 2023 v Tvrdošíne. Chcem veľmi pekne poďakovať, vedeniu školy za vytvorené podmienky, kolegovi Jozefovi Iskrovi za pomoc pri trénigoch ml. žiakov. Rodičom, že vedú, resp. povzbudzujú svoje deti k pohybu a samozrejme chalanom za prístup a úžasný výsledok. Držte nám palce.

            Miloš Gallo

          • Korčuliarsky kurz pre piatakov

          •  

            Naši piataci úspešne zvládli korčuliarsky kurz. Užili si skvelú zábavu a privoňali ku skvelej športovej aktivite. Ďakujeme všetkým, ktorí pomáhali piatakom bojovať so zemskou príťažlivosťou na ľade: p.uč. M. Gallovi a p.uč.J. Iskrovi, trénerom p. Gabarovi a p. Beratsovi, p.vych. Z. Deganovej, triednym p. učiteľkám a super fotografkám, ktoré dokázali fotiť aj bez nabitého fotoaparátu alebo kariet vo fotoaparáte .

          • Kocúr v čižmách

          •  

            Päťdesiat žiakov spolu s pani učiteľkami Andreou Šprlákovou  a Danielou Paľovou sa v utorok 28.3.2023 vybralo za kultúrou do Banskej Bystrice.

            Niektorí žiaci boli v Štátnej opere v Banskej Bystrici po prvý raz, preto boli veľmi prekvapení zo živého orchestra pod javiskom, ktorý išli preskúmať aj viackrát. Ani samotná rozprávková opera, počas ktorej boli deti interaktívne vtiahnuté do deja nenechala nikoho ľahostajným. Veď koho by neupútal fantazijný príbeh  pestúnky Matildy rozprávaný opustenými mačiatkam?  Veľmi sa zabávali, keď samotné rozprávkové postavy hrali svoj príbeh aj pomedzi divákov, chytali farebné konfety a napínavo sledovali samotný dej, hovorené slovo, spievané operné pasáže, tanečné kreácie.

            Ako to v každej rozprávke býva, nakoniec dobro zvíťazilo nad zlom a my obohatení o nové zážitky s predsavzatím, že opäť podľa možností navštívime takéto ďalšie podujatie, sme sa vydali na cestu domov.

            PaedDr. Andrea Šprláková

          • Geografická olympiáda – okresné kolo

          •  

            Dnes sa konalo okresné kolo geografickej olympiády. Všetkým našim reprezentantom ďakujeme za prípravu a účasť. Najväčšiu radosť nám urobil Samuel Tóth zo 6.A, ktorý získal prvé miesto a postúpil na krajské kolo.

            GRATULUJEME!

            Mgr.M.Hucíková

          • Ako v úli ...

          •  

            Medúzky z 1.C v piatok pracovali usilovne ako včeličky. Ináč sa totiž ani nedalo. Zážitkový deň sa totiž volal „Ako v úli...“ .

            Včielky robotnice s kráľovnami pracovali vo svojich tímoch neúnavne. Navštívili 21 kvietkov v podobe rôznych stanovíšť, na ktorých riešili úlohy z matematiky, čítania, písania, prvouky, varenia a jedenia, pestovania kvietkov,... . Medúzky ukázali nielen svoju šikovnosť, múdrosť a zručnosť, ale najmä to, že vedia spolupracovať, pomáhať si, riešiť aj náročné úlohy a najmä užívať si spoločné krásne chvíle nielen na tradičnom vyučovaní.

            PaedDr.Gabriela Kapjorová

      • Kontakty

        • Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava TRSTENÁ
        • e-mail školy: zstrstena@zstrstena.sk
        • e-mail na správcu obsahu: zstrstena@zstrstena.sk
        • 043 / 5391 076
        • klapka 1: riaditeľka školy, mobil: 0905 865 393 kl. 2: ekonomické oddelenie kl. 3: zástupkyňa pre 2. stupeň kl. 4: zástupkyňa pre 1. stupeň elok. prac. Západ: 043 / 5392 469
        • Hviezdoslavova 822/8 028 01 Trstená Slovakia
        • Digitálny koordinátor: jan.gregor@zstrstena.sk
        • IČO: 37810235 DIČ: 2021646374
        • Riaditeľka školy: Ing. Milena Smitková
        • Ekonómky: Renáta Puchlová Zuzana Janigová
        • ZRŠ I. stupeň: PaedDr. Gabriela Kapjorová
        • ZRŠ II. stupeň: Mgr. Mária Štefanidesová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje