• Tajomstvo drevín


          • V rámci Enviroprojektu „ Čistý vzduch – lepší život“ ( financovaný MŠVV a Š SR ) sa žiaci 6.A a 7.B vybrali na exkurziu náučným lesným chodníkom na Zverovku. Cieľom bolo spoznávanie života stromov a ich význam pre všetky živé organizmy. Počas túry žiaci určovali dreviny, zisťovali vplyv kyslých dažďov na naše lesy, plnili zaujímavé úlohy a popasovali sa aj so zahraním obľúbenej skladby na lesných prírodninách J. Po ceste domov sme sa zastavili aj v Tvrdošíne a navštívili sme drevený kostolík – pamiatku UNESCO.

            Ing.S.Púčiková

          • Deň ako stvorený na pozorovanie vzácneho úkazu.

          •  

            Dnes v dopoludňajších a obedných hodinách došlo k veľmi vzácnemu astronomickému úkazu: Mesiac zakryl na dennej oblohe jasnú planétu Venušu a nie je nič lepšie, ako tento jav pozorovať priamo v Kysuckej hvezdárni. Žiaci piateho ročníka sa pri potulkách Kysucami stretli a narazili na veľa zaujímavostí. Jednou netradičnou a tak trochu aj svetovou je Slovenský orloj v obci Stará Bystrica. Jedná sa o prvý orloj nielen na Kysuciach, ale dokonca na celom Slovensku. Zaujímavosťou je aj to, že Starobystrický orloj je jeden

            z najmladších a najpresnejších orlojov na celom svete. Je tiež považovaný za najväčšiu drevenú sochu na Slovensku. A počas našej exkurzie sme mali jedinečnú príležitosť spoznať históriu a tradície drotárstva. Návšteva múzea drotárstva v Budatíne bola pre žiakov nielen vzdelávajúcim, ale aj inšpirujúcim zážitkom.

             

            Mgr.I.Dafčíková

          • Predškoláci v Rozkvitnutej Škole

          •  

            Počas štyroch návštev sme sa v našej "Rozkvitnutej Škole" starali o semienka z MŠ Vyšný Breh. Spoločne s pani učiteľkami Ľubkou Capuliakovou, Zlatkou Murrayovou, Dankou Paľovou a Líviou Bieľakovou plnili malé úlohy, tvorili lúku, spievali, cvičili a spoznávali našu školu. Sprevádzali ich krásne opeľovače, ktoré dnes, na záver, ocenili úsilie všetkých detí medovníkom v tvare kvetu a pekným certifikátom. Všetkým posielame ešte jednu veľkú pochvalu a tešíme sa na budúcich prváčikov.

            Mgr. Zlatica Murrayová

          • ERASMUS +  - mobilita Taliansko

          •  

            V októbri sa uskutočnila druhá mobilita “čarovnej cesty kvapky vody“. Tentokrát sme navštívili talianske mestá Caserta a Neapol. Počas týždňa sme zavítali do partnerskej školy Instituto Comprensivo Capol.D.D v Caserte, kde sme opäť realizovali tvorivé dielne zamerané na vodu, job shadowing a zaujímavé rovesnícke vzdelávania. Naším cieľom bolo monitorovanie vodných zdrojov, skúmanie čistoty a vlastností vody. Rozvíjali sme si svoje zručnosti a zdokonaľovali sme sa v komunikačnom jazyku. Najväčším zážitkom a adrenalínom bolo čistenie mora, ktoré sme realizovali s dobrovoľníckou organizáciou Hester, ktorá sa tejto činnosti venuje už niekoľko rokov ( najmä cez dovolenkové obdobie). Z historických a kultúrnych pamiatok nás zaujal  najmä Kráľovský palác s veľkými záhradami a parkom v Caserte a Herakleum v Neapole. Neapol je síce špinavé mesto, ale oplatí sa ho navštíviť a ochutnať aj tradičnú pizzu Margarita. 

          • Naši piataci získali druhé miesto v okresnom kole WocaBee ŠAMPIONÁTU

          •  

            Minulý mesiac sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej súťaže v učení sa slovíčok v anglickom jazyku - WocaBee ŠAMPIONÁT. Úlohou žiakov bolo v priebehu jedného týždňa čo najusilovnejšie precvičovať anglické výrazy v aplikácii WocaBee a získať najväčší počet bodov v priemere na jedného žiaka. Celkovo bolo zapojených 45 tried v okrese Tvrdošín.

            Žiakom z 5.C sa podarilo vybojovať krásne druhé miesto, čím postupujú do krajského kola. Ich tempo bolo nezastaviteľné, o čom svedčí aj fakt, že niektorí z nich sa za mesiac dokázali naučiť 463 anglických výrazov.

            Za odhodlanie a zanietenosť v učení sa slovíčok si právom zaslúžia obrovskú pochvalu. Veríme, že sa v krajskom kole nenechajú zahanbiť a s rovnakou chuťou budú bojovať v krajskom kole.

            Držíme Vám palce!

            Mgr. Mahútová Lenka

          • Plnou parou k nebesám!

          •  

            V októbri sme vyhlásili na našej škole parádnu akciu  - ŠKOLSKÚ ŠARKANIÁDU.

            Pozvanie prijali takmer všetky deti na 1.stupni a dokonca detskú dušu v sebe nezaprelo aj zopár druhostupniarov.

            Ďakujeme všetkým deťom, pani učiteľkám a učiteľom, pani vychovávateľkám a asistentkám, že neváhali a zapojili sa do tejto akcie, že boli kreatívni, hraví, veselí, že pretekali s vetrom, ale najmä, že si užili spoločné chvíle v prírode a potom aj v triede pri tvorení krásnych „dizajnových“ šarkanov. Výtvory všetkých tried boli originálne, do detailov prepracované a teraz už zdobia naše školské chodby.

            Všetci účastníci školskej šarkaniády sa môžu sa tešiť, že onedlho k nim doletí sladká odmena.  

            PaedDr.Gabriela Kapjorová

          • Čarovná cesta kvapky vody - ERASMUS+

          •  

            Slovak:

            V rámci projektu Erasmus + s názvom „Čarovná cesta kvapky vody“ sme so žiakmi našej školy vycestovali za partnerskou školou v San Nicola La Strada (S.Nicola La Strada-Capol.-D.D.-), kde nám odporučili miestnu organizáciu zaoberajúcu sa životným prostredím a čistotou vodných zdrojov. Organizácia HESTER pôsobí na ostrove Ischia, čo je asi 1,5 hodiny plavby trajektom od Neapolu. 18. októbra nás pracovníci HESTER veľmi priateľsky privítali v Ischia Porto. Tu sme nastúpili na menšie člny špecializované na zber odpadov. Boli sme riadne poučení o bezpečnosti a o priebehu našej dobrovoľníckej aktivity. Dvojhodinová plavba, počas ktorej sme sieťami zbierali plávajúce obaly z potravín, či plastové fľaše na hladine mora, nám dala celkom zabrať. Pridanú hodnotu však dávali nádherné výhľady na pobrežie ostrova a ikonický hrad Castello Aragonese d'Ischia.

            Sme vďační, že sme mali možnosť byť dobrovoľníkmi HESTER organizácie a prispieť tak aspoň malou kvapkou k veľkej veci, ktorú robia oni pre našu planétu.

            Ďakujeme Linde, Lucianovi, Rosariovi, a tiež Antei.

            Erasmus tím

             

            English:

            In the framework of the Erasmus+ project titled "The Magic Journey of a Water Drop," we, along with the students of our school, traveled to our partner school in San Nicola La Strada (S. Nicola La Strada-Capol.-D.D.-), where they recommended a local environmental organization dedicated to the cleanliness of water resources. The organization HESTER operates on the island of Ischia, which is about 1.5 hours by ferry from Naples. On October 18, the HESTER staff warmly welcomed us in Ischia Porto. Here, we boarded small boats specialized in collecting waste. We got instructions on safety and the process of our volunteer activity. The two-hours journey, during which we used nets to collect floating food wrappers and plastic bottles on the sea's surface, required our full attention. However, the added value was the magnificent views of the island's coastline and the iconic Aragonese Castle of Ischia.

            We are grateful for the opportunity to be volunteers with the HESTER organization and to contribute, even if in a small way, to the great work they do for our planet.

            Thank you to Linda, Luciano, Rosario, and also Antea.

            Erasmus Team

          • Kto stojí za YPSILONOM?

          •  

            Milovaný i nenávidený ypsilon sa za posledné roky stal mnohokrát terčom jazykovedcov aj širokej verejnosti. Je potrebný? Nie je potrebný? A vôbec, kto je zaň zodpovedný?

            Nielen o ypsilone, o našej reči, ale hlavne o našom rodákovi a významnom reformátorovi jazyka ( Hodžovsko-hattalovská jazyková reforma) Martinovi Hattalovi sa naši žiaci ôsmeho a deviateho ročníka dozvedeli  z prednášky PhDr. Mareka Ďurča, PhD., ktorá sa uskutočnila pri príležitosti 120. výročia jeho úmrtia  v piatok 27.10. 2023.

            Komornosť  atmosféry dotvorili aj verše z úst našich matičiarov.

            Spoznávaním velikánov nášho rodiska žiaci získavajú nielen vedomosti, ale aj patričnú hrdosť, no najmä poznanie, že statočnou prácou sa dajú dosiahnuť vysoké životné ciele.

            Andrea Šprláková

          • SADOVO

          •  

            Vďaka projektu SADOVO pribudlo na školskej záhrade 6 ovocných stromov ( 4 jablone, 1 hruška a 1 slivka ) a 4 ovocné kríky ( malina, černica, ríbezľa a zemolez ).

            Veľké poďakovanie patrí Ferimu a Ľubovi za odborné poradenstvo a pomoc pri výsadbe,OZ Živica za možnosť zapojenia sa do projektu, Ovocinárstvu z Moravského Lieskového za dodanie ovocných stromčekov a taktiež triede 6.A a 7.B za skvelú reprezentáciu, pripravené hry,aktivity a rovesnícke vzdelávanie, ktoré si pripravili pre mladších spolužiakov (boli ste naozaj super).

            Ďakujeme aj rodičom, ktorí nám pomohli či už bedničkou jabĺk, koláčikom alebo inými sladkosťami. Veríme, že stromčeky sme správne zasadili, že zvládnu " oravskú zimu" a budúcom roku sa ukážu v tom najkrajšom šate (možno bude aj prvá úroda )

            Sadovníci zo 6.A

          • Kurz predškolákov v škole na sídlisku Západ

          •  

            Naša malá školička na Západe dnes očakávala vzácnu návštevu. Veľmi sme sa potešili, keď do dverí nakukli zvedavé očká predškolákov. Pani učiteľky Vierka, Slávka, Danka a Barborka si pre deti pripravili chutné mlsanie, maľovanie na počítači,  tvorivé aj hudobno- pohybové aktivity s veselou angličtinou. O týždeň sa tešíme na ďalšie stretnutie.

            Mgr.D.Beňušíková

          • Jesenné upratovanie v školskom klube

          •  

            V dnešný jesenný, ale slnečný deň mali detí školského klubu na sídlisku Západ pripravené hrable, metly a lopaty, aby spoločne zametali a hrabali lístie.

            Deti boli veľmi aktívne, rady sa vystriedali pri hrabaní a zametaní. Na záver činnosti boli deti pochválené a odmenené sladkou odmenou.

            vych. J. Lepáčková

          • Kreatívne na hodinách OBN

          •  

            Na hodinách občianskej náuky si šiestaci zábavne a tvorivo vyskúšali, ako to rodičia s deťmi nemajú vždy ľahké.

            Dali si záväzok, že svojim rodičom budú pomáhať podľa schopností,  budú sa snažiť plniť si svoje povinnosti v škole, aby ich trochu odbremenili od starostí, ktorých majú aj s ich výchovou veru dosť J

            Andrea Šprláková

          • Erasmus+ Taliansko - deň piaty

          •  

            Dnes sme sa zobudili do upršaného ráno. Čakalo nás spoznávanie historických a kultúrnych pamiatok Neapolu. Povozili sme sa autobusom hop on- hop off, navštívili sme castel Nuovo, Piaza del Plebisto, galériu Umberto, Piazza San Domenico Maggiore, Via Toledo a Piazza Garibaldi. Neapol je pekné mesto,ale aj veľmi špinavé. Je tu veľa odpadov, výkalov a znečistených miest. Zajtra už cestujeme domov. Tešíme sa na vás.

            Vaši Erasmáci

          • Erasmus + Taliansko - deň štvrtý

          •  

            Dnes sme mali najkrajší a najteplejší deň, ktorý sme si naozaj užili. Doobeda sme sa stretli s kamarátmi z partnerskej školy a vybrali sme sa do Kráľovského paláca v Caserte. Je to bývalé barokové renesančné sídlo Bourbonovcov a je fakt nádherné. Ešte krajší je park pri paláci. Naším cieľom bolo monitorovanie vodných zdrojov a vody. V parku sme si zahrali aj Escape hru, mali sme rovesnícke vzdelávanie, skúmali sme vodný ekosystém. Večer sme sa tešili na zaslúženú zmrzlinu. Škoda, že sa nám to už kráti. Všetkých pozdravujeme.

            Vaši Erasmáci

          • Burza povolaní

          • Deviataci dnes 17.10. 2023 navštívili Burzu povolaní, ktorá sa uskutočnila v Nižnej. Vďaka akcii sa žiaci oboznámili s rôznymi strednými školami a získali cenné informácie, ktoré im môžu pomôcť pri rozhodovaní sa a výbere tej pravej školy.

            Celú akciu mal pre našu školu pod palcom pán učiteľ Miloš Gallo, ktorý je výchovným poradcom a rád pomôže a poradí deviatakom pri výbere strednej školy.

            PaedDr.Daniela Paľová

          • Plavecký výcvik tretiakov a štvrtákov

          • Máme za sebou týždeň plný nie len vody, ale aj smiechu, radosti, zábavy a v neposlednom rade nových skúsenosti a plavecké zručnosti.

            Pod vedením skúsených plavčíkov deti postupne odbúravali strach, každým dňom naberali odvahu a zdokonaľovali sa v jednotlivých činnostiach. Počas  týždňa sa deti vo vode naučili správne dýchať, splývať a orientovať sa pod vodou. Usilovne trénovali, aby si mohli v piatok zmerať navzájom svoje sily v plávaní. Deti sa snažili a robili veľké pokroky vlastným tempom. Každý jeden by si zaslúžil víťazstvo za odvahu a vytrvalosť počas celého týždňa. Veríme, že budeme plávať ďalej a plávanie sa stane súčasťou našich pohybových aktivít.

            Pastelky, Piráti, Včelia Paseka, Smajlici, Ovocníčkovia a Včielky veľká pochvala !

             PaedDr. Capuliaková, Mgr. Cisáriková 

          • Erasmus + Taliansko - deň tretí

          •  

             

            Doobeda sme si precvičili komunikáciu v anglickom jazyku a svoju kondíciu. Dohodnúť sa v Taliansku je naozaj veľké umenie. Konečne sme nastúpili na správny vlak, ktorý nás doviezol do Ercolana,kde sme si prezreli ruiny antického mesta Herculaneum, ktoré rovnako ako Pompeje zaniklo pri výbuchu sopky Vezuv. ( škoda, že sme nestihli výhľad zo sopky, možno nabudúce ).

            S pozdravom vaši Erasmáci

          • Erasmus+ Taliansko - deň druhý

          •  

            Dnešný deň bol super i trošku adrenalínový.

            Odohrával sa na ostrove Ischia, na ktorý sme sa preplavili trajektom z Neapolu. Skoro sme ho síce nestihli, pretože z Caserty sme cestovali do Neapolu autobusom a tu je to tak, že ak je autobus plný, ďalších cestujúcich nezoberie. Našťastie za 10 minút išiel druhý a tak všetko dobre dopadlo😊👍. Na ostrove nás čakali z ochranárskej organizácie Hester, ktorá je zameraná na čistenie morí a po krátkom vysvetlení sme sa nalodili na člny a spoločne sme vyberali odpady z mora. Bola to zábava i adrenalín na vlnách. Člny mali zberné radlice na väčší odpad a ten menší sme vyťahovali pomocou siete. Hoci už nie je turistická sezóna, vyzbierali sme za zberný kôš odpadu. Sme radí, že sme aj takto mohli prispieť k vyčisteniu mora.

            S pozdravom vaši Erasmáci 😊

          • Erasmus + Taliansko - deň prvý

          •  

            Ahojte. Ozývame sa vám z talianskeho mesta Caserta.

            Naša cesta síce začala s hodinovým meškaním letu, ale let bol super a veľmi sme si ho užili. Dnes sme navštívili partnerskú školu San Nicola la Strada. Pripravili pre nás zaujímavé workshopy, spoločne sme pracovali na projektových výstupoch, zdokonaľovali sme sa v anglickom jazyku a nadväzovali sme nové priateľstvá. Všetkých vás srdečne pozdravujú. Poobede sme mali prehliadku Caserty a ochutnali sme aj pravú "taliansku" pizzu.. Zajtra nás čaká ekologický deň a mnoho zaujímavých aktivít,tak držte palce.

            Vaši Erasmáci

          • Erasmus +  - návšteva v Bulharsku

          •  

            V dňoch 19.9. – 26.9. 2023 sa žiaci ZŠ P.O.Hviezdoslava zúčastnili prvej mobility v rámci projektu Erasmus + . Partnerskou školou bola škola „ Nikola Belovejdova“ v Sofii. Cieľom mobility je „čarovná cesta kvapky vody“ a je zameraná na vodné zdroje, ich ochranu a kolobeh vody. Voda je dar. Je to dôležitá tekutina pre život celej našej planéty a preto si zaslúži pozornosť.

            Počas týždňa žiaci navštívili bulharských partnerov v škole, realizovali s nimi rovesnícke vzdelávania, tvorivé dielne, job shadowing, monitorovali vodné zdroje, ich vlastnosti a čistotu, porovnávali vodný ekosystém s ekosystémov našich vodných tokov, monitorovali zdroje pitnej vody, pracovali na zásadách ochrany vôd, rozvíjali svoje komunikačné schopnosti a kochali sa aj historickými skvostami hlavného mesta. Pozitívom partnerskej školy je ústretovosť, srdečnosť, dobrá spolupráca, komunikačná bezbariérovosť...

            Návštevou Bulharska sa práca žiakov nekončí. Okrem zážitkov získali množstvo skúseností, hodnôt, informácií , ktoré zužitkujú do  svojich výstupov.

                                                                                                          Erasmáci zo ZŠ POH

    • Kontakty

      • Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava TRSTENÁ
      • e-mail školy: zstrstena@zstrstena.sk
      • e-mail na správcu obsahu: zstrstena@zstrstena.sk
      • 043 / 5391 076
      • klapka 1: riaditeľka školy, mobil: 0905 865 393 kl. 2: ekonomické oddelenie kl. 3: zástupkyňa pre 2. stupeň kl. 4: zástupkyňa pre 1. stupeň elok. prac. Západ: 043 / 5392 469
      • Hviezdoslavova 822/8 028 01 Trstená Slovakia
      • Digitálny koordinátor: jan.gregor@zstrstena.sk
      • IČO: 37810235 DIČ: 2021646374
      • Riaditeľka školy: Ing. Milena Smitková
      • Ekonómky: Renáta Puchlová Zuzana Janigová
      • ZRŠ I. stupeň: PaedDr. Gabriela Kapjorová
      • ZRŠ II. stupeň: Mgr. Mária Štefanidesová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje