• O kráľovskej hre 

          •                                                

            Žiaci 2. C triedy si na predmete „Matematika pre život“ zahrali šach. Hru, ktorá prináša nielen radosť a zábavu.  Pomáha deťom rozvíjať vlastnosti dôležité v každodennom živote. Okrem logického myslenia, vytrvalosti, schopnosti robiť správne rozhodnutia, zvyšuje predstavivosť a inteligenciu.

            Mgr. Miklúšková Viera

          • Zahrajme si Quadromino    

          •                                                                       

            Žiaci z 3.C si zahrali hru Quadromino. Úlohou bolo ukladať vedľa seba hracie štvorce podľa daných pravidiel, np. aby trojuholníky tvoriace okraj mali rovnakú farbu.

            Mgr. Beňušíková

          • Piráti z 2.B

          •  

            Radosť pozerať ako sa Piráti z 2.B zmenili z malých nesmelých žiačikov na akčných druhákov, ktorí aktívne, tímovo a s nadšením pracujú na svojom napredovaní a zdokonaľovaní.

            Ako to môžem vedieť? Táto veselá partička s p.uč. Veronikou ma pozvala na ich pirátsku loď, kde sa dennodenne odohrávajú netradičné pirátske boje s hláskami, slabikami, číslami či inými detskými (ne)priateľmi. Hodina slovenského jazyka na tzv. stanovištiach bola skvelá. Deti sa ani sekundu nenudili, nebáli sa urobiť chybu, vzájomne si pomáhali, tešili sa z každého úspechu a to aj vďaka tomu, že p. uč. Veronika celú hodinu postavila na mojej obľúbenej myšlienke : "Všetko čo môžu robiť deti, nesmie robiť učiteľ“.

            Piráti ste skvelíííííí, len tak ďalej !

            PaedDr.G.Kapjorová

          • Fašiangový karneval

          •  

            Fašiangy sú obdobím veselosti, zábavy a  karnevalov. Aj v našej škole nastal deň KARNEVALU. Deti sa poobliekali do rôznych masiek a kostýmov a my sme mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete. Ale to sa len naša telocvičňa premenila na veľkú karnevalovú párty.  Popri tanci, zábave  a súťažiach si všetci pochutnali na chutných šiškách, ktoré nám upiekli tety kuchárky.

            „ Boli masky, veľký bál, bol to super Karneval ! “

          • Víťazná reprezentácia

          •  

            Nedávno sme informovali o víťazoch školského kola recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. Dnes s hrdosťou opäť  informujeme o našich víťazoch, ktorí nás reprezentovali na okresnom kole – Milanovi Paľovi, Matúšovi Števuliakovi a Timotejovi Capuliakovi.

            Hovorí sa: „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa!“  Aj my sme sa „zúčastnili“,  no účasť nevyšla nazmar.  Odniesli sme si najcennejšie víťazstvo s postupom na krajské kolo v Žiline, ktoré si vyrecitoval v prvej kategórii Milan Paľo z 3.B triedy.

            Aj skúsený recitátor zo 7.A Timotej Capuliak si odniesol diplom za pekné druhé miesto v najstaršej kategórii.  

            Matúš Števuliak síce nezískal diplom, ale získal veľa skúseností, ktoré určite zúročí v budúcej súťaži.

            Všetkým blahoželáme a Milankovi držíme palce!!!

            PaedDr. Andrea Šprláková

             

          • Medúzky na snehu


          • Rozprávková zima dnes Medúzky z 1.C vylákala na kopec. Poriadne sa vyjašili, vymrzli, pospúšťali, ale aj prekonali svoj strach z rýchlosti,.... . Sánkovačka je super zábavka! Ďakujeme p. vychovávateľke Evke a pani učiteľke Dominike, že sa ku nám pridali a prežili toto dobrodružstvo s nami.

            PaedDr.G.Kapjorová

          • Zimná športová olympiáda pre prvákov

          •  

            Dnes naši prváci vďaka CVČ Trstená zažili skvelú "Zimnú športovú olympiádu".

            Pripravili si pre nás niekoľko súťažných disciplín - stavali sme snehuliaka, triafali do cieľa, podliezali prekážky, vybehli na kopec, spúšťali sa na klzákoch, plávali na snehu, vyskúšali si slalom, pri ktorom sme ťahali za sebou svojho kamaráta,... . Bojovali sme statočne, a niektorým z nás sa podarilo získať dokonca aj ozajstnú medailu. Ale čo je najdôležitejšie, zažili sme kooooopec zábavy a budovali medzi sebou nové priateľstvá .

          • Sánkovačka v ŠKD

          • Konečne napadol sneh, a tak sme sa rozhodli v školskom klube na sídlisku Západ, že si ho užijeme plnými dúškami. Obliekli sme si otepľovačky, zobrali boby, lopáre a hor sa zdolávať nástrahy snehu. Podarilo sa, deti boli veselé a šťastné.

            vych. J. Lepáčková                                      

          • Šaliansky Maťko II. a III. kategória   

          •  

            19.1.2023 sa konalo školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko v II. a III. kategórii. Súťažilo trinásť žiakov. Hoci boli všetci výborní, umiestniť sa mohli v každej kategórii iba traja.

             V II. kategórii sa umiestnili:

            1. miesto  Matúš Števuliak

            2. miesto Finn Beráts

            3.Janka Ďubašíková

             

            V III. kategórii sa umiestnili:

            1. Timotej Capuliak

            2. Dávid Laštík

            3. Eliška Lissová

             

            Matúšovi a Timkovi držíme palce na okresnom kole.

            Všetkým BLAHOŽELÁME!

            PaedDr. Andrea Šprláková

          • Šaliansky Maťko   I. kategória   

          •  

            Školské kolo v prednese povestí sa uskutočnilo  11.1.2023. Naši odvážni, šikovní  recitátori ukázali, že umelecký prednes ich baví a neboja sa vystupovať pred spolužiakmi či pani učiteľkami. Ako odmenu si odniesli nielen potlesk, ale aj pekné knižné odmeny.     

            1. miesto    Milanko Paľo             3. B
            2. miesto   Šimonko Malatinka   3.A
            3. miesto   Viktória Jurinová       2.C

            Srdečne gratulujeme!                                                                  Mgr. Miklúšková Viera

          •   ZIMA PRIŠLA

          •  

            Predsa sme sa dočkali snehovej nádielky. Tráviť čas vonku počas zimy je pre deti dôležité- posilňuje imunitu, otužuje ich a najmä sa môžu do sýtosti vyblázniť s tým skvelým vynálezom prírody akým je sneh. Deti si pri pobyte vonku v školskom klube vygúľali obrovské snehové gule aj snehuliakov.

            vych. Kristofčáková Eva

             

          • Zbierať staré a nefunkčné mobily sa oplatilo.

          •  

            V mesiaci október na škole prebiehal zber starých a nefunkčných mobilov v rámci projektu Recyklohry a teraz prišlo vyhodnotenie súťaže.

            Celkovo sa nám podarilo vyzbierať 550 mobilov. Najlepšou triedou sa stala trieda 1.C, ktorá vyzbierala 206 starých a nefunkčných mobilov.

            Za najlepších „zberačov“, ktorí vyhrali krásny tablet, boli vyhodnotení Patrik Hanuliak z 2.B ( 144 mobilov), Marco Bulla z 1.C ( 100 mobilov) a Lucia Polhorská zo 6.B ( 83 mobilov). Z losovaných cien dostali knižku Theo Jarina a Filip Kubík z 3.A a mäkučkú deku dostal Matúško Slovík z 1.C .

            Výhercom srdečne gratulujeme.  

            Ing.S.Púčiková

          • Dôležitý oznam - zmena výšky poplatkov od 1.1.2023

          • Prosíme rodičov, aby v nadväznosti na nové VZN č. 5/2022 platné od 1.1.2023 o výške príspevku a spôsobe jeho platby na čiastočnú úhradu nákladov

            v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Trstená zvýšili  svoje mesačné platby od januára 2023:

            -          Mesačný príspevok na stravu žiaci I. stupňa na 41,00 € na mesiac

            -          Mesačný príspevok na stravu žiaci II. stupňa na 45,00 €

            -          Mesačný príspevok na školský klub – 15,00 €

             

          • Záverečná konferencia "Aj malá zmena pomáha"

          •  

            Deň druhý -  Záverečná konferencia "Aj malá zmena pomáha". Tento deň sme nazvali aj zhodnotenie celého projektu. Na úvod nám zahrali hudobníci spolu s talentovaným žiakom z 3.B Milankom Paľom na ľudovú nôtu. Konferenciu otvorila a všetkým prítomným sa prihovorila pani riaditeľka z Trstenej Ing. Milena Smitková. Nasledovalo predstavenie celého projektu, jeho ciele a zrealizované aktivity a mobility. Po každej mobilite sme si spoločne zaspievali pesničku, ktorú sme sa v danej krajine naučili. Cez prestávku sme mali pripravenú aktivitu „Uhádni, aký je to čaj“ . Bolo pripravených 10 džbánov, v ktorom boli vylúhované bylinky zo školskej záhrady. Veru niektoré nám dali poriadne zabrať. Po prestávke sme pokračovali ďalej. Všetkým prítomným sme predstavili výstupy z projektu. Spoločne sme vytvorili fotoatlas liečivých rastlín a gazdovskú kuchárku v štyroch jazykoch a ekologickú knihu nápadov, ktorú sme pokrstili sušeným čajom. Každá škola predstavila v komunikačnom jazyku svoju prezentáciu, v ktorej zdokumentovala zrealizované aktivity a tvorivé dielne. Nasledovala diskusia, do ktorej sa zapojili riaditelia škôl i niektorí z hostí. Blížil sa koniec, ktorý nám veru na nálade nepridal. V rámci sebahodnotenia sme spoločne vytvorili strom zážitkov, želaní a prianí. Posledné objatia, stisky rúk, výmena kontaktov.... Škoda, ale v kútiku srdca veríme, že sa nám ešte podarí vytvoriť a zrealizovať ďalší pekný projekt. Možno prídu ďalšie školy, noví kamaráti, nové zážitky. Veľké poďakovanie patrí najmä pani učiteľkám Silvii Púčikovej a Márii Branickej, riaditeľom škôl, zúčastneným učiteľom a kolegom, lektorom tvorivých dielní, rodičom, dôchodcom a všetkým, ktorí sa podieľali na tomto projekte. Zo srdiečka vám ďakujeme.

            Vaši Erasmáci.

             

          • Predvianočná atmosféra

          •  

            Naša škola dnes zažila pravú predvianočnú atmosféru. Zavítali k nám kňazi, pri ktorých sme sa mnohí z nás vyspovedali, čím sme pripravili svoje srdcia na narodenie Pána Ježiša. Po svätej spovedi sme mali svätú omšu, čím sme zavŕšili našu adventnú prípravu na Vianoce.

            Prajeme Vám požehnané a pokojné prežitie vianočných sviatkov.

          • Vianočné trhy

          •  

            Dnes sme odštartovali posledné naše stretnutie Aj malá zmena pomáha. Naše partnerské školy sme privítali na našej škole, kde sme ich oboznámili s programom školských Vianočných trhov. Na zasneženom námestí sme mali pripravený stánok, kde sme prezentovali ekovýrobky, ktoré sme sa naučili vyrábať v partnerských mestách. Veľmi nás potešil záujem najmä o kozmetické výrobky a ekotašky. Odpredaj výrobkov mal charitatívny zámer. Podarilo sa nám vyzbierať 167.-€ a tieto peniažky sme odovzdali nášmu žiakovi Andrejkovi so zdravotným postihnutím. Síce sme poriadne vymrzli, ale vŕzgajúci sneh a vianočná atmosféra bola čarovná.

            Vaši Erasmáci

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          •  

            Nechajme sa obdariť silou milovať, zabúdať na seba a myslieť na druhých. Takéto Vianoce sa stanú pre všetkých najväčším darom. Nezabudnuteľný deň pre mnohých z nás. Ďakujem z celého srdca našim úžasným deťom a všetkým, ktorí takýmto nádherným gestom v rámci projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok potešili starkých Domu Charitas v Trstenej.

            Mgr.Ivica Dafčíková

          • Pohľadnice (nielen) pre osamelých starých ľudí

          •  

            Spolu s aktivitou Pohľadnice pre osamelých starých ľudí, ktorú robíme už niekoľko rokov, sa nám naskytla príležitosť vyrobiť pohľadnice aj pre ľudí na Ukrajine. Keď sme sa dozvedeli o možnosti poslať vianočné pohľadnice tým, ktorí žijú vo veľmi ťažkých, pre nás ani nepredstaviteľných podmienkach, neváhali sme.
            Podarilo sa nám vytvoriť 55 pohľadníc. S výrobou pohľadníc nám pomáhali aj naši ukrajinskí žiaci, ktorí prekladali texty do azbuky a ktorým sa chceme týmto veľmi pekne poďakovať za ochotu a spoluprácu.
            Veríme, že takýmto spôsobom aspoň trocha potešíme v tomto predvianočnom čase tých, ktorí nemajú toľko šťastia, ako my, a nemôžu žiť v pokoji a mieri.

            Mgr.Z.Pazúriková, Mgr.M.Hucíková

    • Kontakty

      • Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava TRSTENÁ
      • e-mail školy: zstrstena@zstrstena.sk
      • e-mail na správcu obsahu: zstrstena@zstrstena.sk
      • 043 / 5391 076
      • klapka 1: riaditeľka školy, mobil: 0905 865 393 kl. 2: ekonomické oddelenie kl. 3: zástupkyňa pre 2. stupeň kl. 4: zástupkyňa pre 1. stupeň elok. prac. Západ: 043 / 5392 469
      • Hviezdoslavova 822/8 028 01 Trstená Slovakia
      • Digitálny koordinátor: jan.gregor@zstrstena.sk
      • IČO: 37810235 DIČ: 2021646374
      • Riaditeľka školy: Ing. Milena Smitková
      • Ekonómky: Renáta Puchlová Zuzana Janigová
      • ZRŠ I. stupeň: PaedDr. Gabriela Kapjorová
      • ZRŠ II. stupeň: Mgr. Mária Štefanidesová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje