• Olympijský deň na sídlisku Západ

          •  

            Slnečný deň na začiatku týždňa nám vytvoril vhodné podmienky na Olympijský deň, ktorý zorganizovalo CVČ na multifunkčnom ihrisku na Západe. Žiaci súťažili v behu, hode loptou, skoku do diaľky a  zručnosti pri kolobežkovaní. Disciplíny zvládli na výbornú a mnohí si odniesli hodnotné ceny.  Športu zdar!

            1. C, 2. C, 4. C

          • Slávnosť 1. svätého prijímania

          •  

            Sú také dni, keď sa nebo viditeľne spojí so zemou a človek sa stane svedkom niečoho úžasne veľkolepého. Tak tomu bolo aj tento víkend, ktorý bol vyvrcholením celoročných príprav na prijatie dvoch sviatostí – sviatosti zmierenie a Eucharistie. Boli to veľké dni pre našich tretiakov a ich rodiny, ale aj pre nás, ktorí sme ich touto prípravou sprevádzali. V sobotu s trochou strachu vstupovali do kostola, kde ich čakalo preskúšanie a prvá svätá spoveď, no všetko hrdinsky zvládli a mohli sa pripravovať na krásne stretnutie s Ježišom, ktoré ich čakalo nasledujúci deň. Nedeľa nás privítala slnečným ránom. Krátko pred začatím slávnosti sa na oblohe stretlo aj pár oblakov – možno chceli byť tiež svedkami tejto vzácnej udalosti. Deti sa postupne zhromažďovali pred kostolom a nedočkavo čakali na pána kaplána. Vedeli, že jeho príchodom to celé začne. A keď potom vedené pánom kaplánom vstupovali do chrámu, sledujúc ten sprievod, mohli ste nadobudnúť pocit, že vidíte zástup anjelov. A rovnaký pocit sa vás mohol zmocniť, keď tieto deti pristúpili k prijatiu Eucharistie. Veríme, že takýto nádherný pocit zažívali aj naši tretiaci a ich blízki. A tiež veríme, že bol pre nich taký silný, že si ho budú chcieť čoraz častejšie zopakovať. Milí tretiaci, želáme a vyprosujeme vám, nech je vám Eucharistia zdrojom sily a odvahy pre každodenný život v svätosti.

            Martinka Hucíková a Renáta Janoviaková

          • Na potulkách po Trstenej

          •  

            Školský rok sa pomaličky končí a my sme sa rozhodli, že navštívime  niektoré pracoviská svojich rodičov. Najprv nás pozvala Emkina mamička do firmy Starek transport. Chceme sa poďakovať za milé darčeky a pozvanie na zmrzlinu.

            Druhé pozvanie sme dostali k Tomáškovmu ockovi  do drevárskej firmy. Tu nás veľmi zaujali vypaľované obrázky z dreva, stroje a autá. Ďakujeme za obrázky a výbornú pizzu, ktorú nám ujo Chudý objednal. Už teraz sa tešíme na koníky do Ústia, kde nás ujo Chudý pozval.

                                                       Žiaci 1. A triedy

          • Smartbooksový úspech

          •  

            Dňa 10. 6. 2022 sa náš žiak Milanko Paľo z 2.B zúčastnil celoslovenského finále súťaže „Sieň slávy“ v Smartbooks. Súťaž sa konala na Žilinskej univerzite na Fakulte riadenia a informatiky. Postup do finále si Milanko vybojoval za celoročné úsilie a vo finále získal vo svojej kategórii krásne 3. miesto a nemenej zaujímavé ceny (USB, tričko, šiltovku a slúchadlá JBL). Milanko, srdečne blahoželáme.

          • Výprava projektu Erasmus+ v Podwilku - deň posledný.

          •  

            Tak to býva. Každý začiatok má aj svoj koniec. Kufre zabalené! Po raňajkách sme sa presunuli do školy, kde sme mali vyhodnotenie celého týždňa. Okrem malých užitočných včiel sme sa tento týždeň zaoberali aj chlebíkom. Ako ťažko musí človek pracovať aby bol chlieb na stole, na pulte v obchode. A preto nezabudnite: chlieb sa nevyhadzuje do koša! Chlebom neplytváme, snažíme sa využiť každú omrvinku či už na strúhanku, alebo pre zvieratá. Chlieb náš každodenný nie je samozrejmosťou pre všetkých ľudí, a preto nech je každodenný s úctou používaný, nech nikomu na stole nechýba! Pani riaditeľka našej partnerskej školy - Szkoły Podstawowej, pani Renáta Lorek- Haberska sa prišla s nami rozlúčiť tiež. Bolo nám milo pri srdci počúvať, že sme boli dobrými hosťami, dobrými partnermi, kamarátmi. Za pani učiteľky p. Agatku a p. Grażynu odovzdala darčeky všetkým deťom aj nám učiteľkám. Spoločne sme išli vysadiť strom priateľstva - višňu, ktorá nám bude pripomínať krásne chvíle strávené v Podwilku. Prišiel čas rozlúčiť sa s kamarátmi z Hoříc - vlak nepočká. Po ich odchode sme ešte s ostatnými deťmi pokračovali v programe v Zakopanom. Prehliadka mesta, papagária a samozrejme nechýbal MC Donald's. Odchádzali sme unavení, ale s množstvom zážitkov a spomienok, ktoré si budeme ešte dlho pripomínať. Takéto neopakovateľné a nezabudnuteľné chvíle sme zažili vďaka projektu Erasmus+.

            Vaši Erasmáci

          • Vyhodnotenie „ Zberu papiera“

          •  

            Výsledky boli veľmi tesné, ale k torte gratulujeme našim prváčikom a na druhom stupni šiestakom.

            Finančné prostriedky, získané za zber použijeme na odmeny pre žiakov a rozdelíme podľa nazbieraných kilogramov do jednotlivých tried, triednym učiteľom.

            E.Kristofčáková

          • Výprava projektu Erasmus+ v Podwilku- deň štvrtý

          •  

            Na dnešný deň sme sa špeciálne tešili. Večer disco. Ale pekne od začiatku. Po raňajkách sme spoznali ďalšie dediny, ktoré niekedy patrili k Slovensku. Naše kroky smerovali do skanzenu v Zubrzycy Górnej. Po prehliadke etnografického múzea nás čakala tvorivá dielňa: "Od zrnka k chlebu". Dozvedeli sme sa, že cesta chleba je dlhá a namáhavá a nie každý z nás by to zvládol. Sami sme si upiekli posúchy na peci a ochutnali sme ražnú kávu. Popoludní sme navštívili rodinnú farmu, kde sme mali možnosť vidieť okrem tradičných rastlín aj rôzne druhy tropických rastlín ako figovníky, hurmikaki, olivovníky, citrónovníky... Na farme boli taktiež viaceré domáce zvieratá a domáca pani nám pripravila chutné pohostenie z mliečnych výrobkov. Hoci v Trstenej bolo zamračené, my sme si užívali krásny výhľad z Marišinej Poľany na Oravskú priehradu, na Maguru a Štefanov. V škole nás čakali tvorivé dielne - dokončili sme vrecká na chlebík a vyrobili sme si medový balzam na pery. Za dobre vykonanou prácou sme sa tešili na zábavu spolu s našimi karátmi, ktorí boli u nás na mobilite, ale aj s tými, ktorí ešte len pôjdu s nami do Hoříc. Bola to skvelá bodka za týždňom v Podwilku.

            Vaši Erasmáci

             

             

          • Výprava projektu Erasmus+ v Podwilku- deň tretí

          •  

            V stredu sa týždeň láme a teda sa čosko blížime do finále. Zobudili sme sa do upršaného rána, no nič to neubralo na dobrej nálade. Deň sme začali krátkou narodeninovou oslavou. Po raňajkách sme navštívili miestnu pekáreň Grapa. Pani Anna Bem, dcéra majiteľa Romana Grapa nám porozprávala o histórii pekárne. Ukázali nám svoje priestory, aj postup pri pečení chleba, rožkov i koláčov. Vyskúšali sme si svoje zručnosti pri tvarovaní žemlí a lineckých rožtekov. Svoje krásne dielka sme po upečení aj ochutnali a verte, že chutili najlepšie. Po návšteve pekárne sme sa presunuli do Rábky, kde sme pozorovali včely a hmyz priamo v parku a dokonca sme absolvovali aj jódovú terapiu. Po dobrom obede nás čakala vzácna návšteva. Prišiel nás pozdraviť wójt gminy Jablonka Antoni Karlak. V klubovni Spolku slovákov v Poľsku sme pokračovali v tvorivých dielňach zameraných na spracovanie mlieka. Naučili sme sa vyrábať maslo, tvaroh a syry. Atmosféru dotvorili miestne seniorky pani Anna, Joanna a Barbara spolu s hudobným doprovodom žiakov Umeleckej školy v Podwilku. Po príjemne strávenom popoludní sme sa rozpŕchli do rodín za ďalšími zážitkami. A nebolo ich málo! Precvičili sme si komunikáciu nielen v poľskom, ale aj anglickom jazyku, spoznali okolie Podwilku a upevnili priateľské vzťahy. Zajtra nás čaká ďalší program, na ktorý sa už teraz tešíme.

            Vaši Erasmáci

             

          • Športová akadémia Mateja Tótha

          •  

            Množstvo výskumov dokazuje, že pohyb a športovanie robí ľudí šťastnejšími a zdravšími. Tak prečo nezačať už v detstve?!

            Vďaka Športovej akadémie Mateja Tótha mohli deti aj z našej školy systematicky a správne športovať, mať z pohybu radosť a my veríme, že tieto návyky sa im prenesú až do dospelosti.

            Okrem tréningov plných zábavy a hier sa tešíme aj z výhry - tabuľa Cisco webex a MDD.

            Mgr.M.Gallo, Mgr.J.Iskra

             

          • Deň plný prednášok

          •  

            Pondelok sme mali opäť niečím výnimočný. Triedy 4. až 9.ročníka sa v priebehu doobedia zúčastnili skvelých prednášok, o ktoré sa postaral pán Dušan Valent.

            Z pútavých prednášok sme sa dozvedeli nové poznatky o dinosauroch; princípy a málo známe fakty o sopkách; najúžasnejšie vedecké fakty; najväčšie prírodné katastrofy histórie. Nakukli sme aj do doby bronzovej – keď kovy zmenili Európu a tiež do neolitu, kde sme si vypočuli nové informácie o prvých poľnohospodároch.

            Pán Valent, ďakujeme a do skorého videnia! 

          • Výprava projektu Erasmus+ v Podwilku- deň druhý

          •  

            Dnes sa naše zvedavé túlavé topánočky vybrali na ďalekú cestu do Krakówa. V botanickej záhrade sme si pozreli rôzne druhy drevín, liečivých bylín a úžitkových rastlín. Okrem toho nám pani včelárka priblížila život včiel. Na chvíľu sa z nás stali mladí včelári a včelárky a vyskúšali sme si túto prácu naživo. Skontrolovali sme rámiky s plodmi, pohľadali kráľovnu MATKU a odmenou nám bola ochutnávka medu. Zo šiestich druhov bolo naozaj ťažké vybrať favorita. Stal sa ním lipový med. Po obede sme si pozreli historickú časť mesta a hrad Wawel. Večer nás ešte čakalo veľa práce. Tvorba ekoplagátu - recyklovanie v kuchyni, alebo čo robiť, aby sa neplytvalo jedlom. Tiež sme sa naučili šiť ľanové vrecká na chlieb. Bol to naozaj náročný deň! Únavou sme padli do postele a s ďalšími krásnymi zážitkami sa podelíme s vami aj zajtra!

            Vaši Erasmáci

          • Výprava projektu Erasmus+ v Podwilku- deň prvý

          •  

            Dočkali sme sa! Konečne sme si zbalili kufríky aj my - niektorí poriadne veľké a naskočili ku kamarátom z Hoříc za výpravou do Podwilku. Cesta nám ubehla rýchlučko a milo nás prekvapilo ubytovanie - krásny penzión Amel, ktorý dokonale ladí k téme nášho projektu. Z každého kúta na nás pokukujú regionálne výrobky a nástroje charakteristické pre túto oblasť. Po obede sme sa vybrali do školy, aby sme si opäť precvičili komunikačný jazyk, naučili sa novú pieseň: " Nie wyskakuj ptosku w gore". Potom sme privítali p. Jána Świdrońa s manželkou, ktorí nám porozprávali o živote včiel, potrebe ochrany životného prostredia a včelích produktoch. Po teoretickej príprave sme si spoločne vyrobili sviečky zo včelieho vosku - nádherne voňajú. Večera bola pre nás maškrtkou pred finále. Pán Zbigniew Grzybacz nám prišiel pomôcť s výrobou domčekov pre hmyz a tým sme zakončili náš prvý deň. Bol vyčerpávajúci, krásny a poučný! Tešíme sa na zajtra.

            Vaši Erasmáci

          • MDD – MEGAPIKNIK KĽOZOV

          •  

            Piatkový slnečný deň patril oslave MDD, teda našim deťom, ktoré si spoločne užili megapiknik na ihrisku Kľozov. Kto chcel mohol súťažiť, kto chcel mohol povzbudzovať, a kto chcel, mohol len tak sedieť na deke s kamarátmi a užívať si spoločný deň v prírode. Okrem pohody priniesol tento deň aj trochu napätia, lebo išlo aj o ZMRZKU pre celú triedu. Najväčší počet bodov, a teda zmrzlinu pre triedu, za súťaže a umiestnenie vo futbalovom a kolkovom turnaji získali Trpaslíci zo 4.A a deti z 8.B. Víťazom srdečne gratulujeme. :)
             

            Mgr. Zlatica Murrayová


             

          • Na celoslovenskej súťaži sme získali bronz

          •  

            Dnes 3.6.2022 Trstená privítala recitátorov z celého Slovenska na celoslovenskej recitačnej súťaži Dilongova Trstená . Aj naša škola mala svoje zastúpenie. V 1. kategórii recitoval Timotej Capuliak zo 6.A,  v 2. kategórii Vanesa Šálková zo 7.B a Sofia Kubíková z 8.C. V silnej konkurencii podali všetci recitátori výborný výkon.

            Tretie miesto si vyrecitoval Timko Capuliak.  GRATULUJEME!

          • MATEMATICKÝ KLOKAN - vyhľadávanie talentov

          •  

            Matematický klokan je najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete. Z našej školy sa do nej zapojilo toľko detí z ročníkov 1. - 4., že sa takmer nezmestili na jednu fotku - 86 🙂.

            Diplom úspešného riešiteľa získalo 20 detí.

            Veľmi úspešní, ktorí získali diplom úspešného riešiteľa a tričko, nakoľko dosiahli plný počet bodov, sú: Romanko, Miško, Filipko a Damianko z 1.B.

            Všetkým srdečne gratulujeme a posielame veľkú pochvalu.

             

            Mgr. Zlatica Murrayová

             

          • MDD

          •  

            Naša škola si užije spoločnú oslavu dňa detí v piatok 3. júna. Tešíme sa.

          • Opäť za kultúrou

          •  

            Tentoraz naše nohy putovali do Bábkového divadla v Žiline. Čo nás tam čakalo?

            Po plynulej ceste bez najmenších „príhod“ sme dva plné autobusy piatakov a šiestakov dorazili do divadla, kde na nás už čakalo milé prekvapenie v podobe netradične spracovanej rozprávky Snehulienka a sedem trpaslíkov. Kto čakal bábkovú klasiku, veľmi sa mýlil. Privítali nás herci, ktorí bravúrne zvládli nielen hru na javisku, ale aj v rámci priestoru divadla. Deťom sa  veľmi páčilo, že sa ocitli priamo v dianí, keď herci stvárňovali svoje úlohy priamo pred nimi alebo medzi nimi. Samotná téma inscenácie poukázala na potrebu priateľstva, tolerancie, spoločný dialóg a vzájomné počúvanie, ktoré vedie ku kompromisu. Z úst hercov zazneli slová ako xenofóbia, stereotyp...

            Zažili sme nielen pekný estetický zážitok, ale takto sme sa opäť priučili aj niečomu novému.

            PaedDr. Andrea Šprláková

          • Tradičné učivo sme sa učili netradične

          •  

            Komiks – tradičné nové učivo z literatúry. No učili sme sa na netradičnom mieste – v SYNAGÓGE mesta Trstená. Aj osvojovanie faktov bolo netradičné. Začali sme pokladovkou, kde sme hľadali skryté indície v celom priestore tajomnej historickej budovy. Nasledovalo dopĺňanie nových informácií a učenie faktov. Overili sme si to potom v praxi, keďže sme museli vytvoriť z obrázkov komiks a doplniť text. Nechýbala dramatizácia textu a tvorenie nových záverov v rozprávke.

            Ďakujeme za spoluprácu pani Edite Sahuľovej.

    • Kontakty

      • Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava TRSTENÁ
      • e-mail školy: zstrstena@zstrstena.sk
      • e-mail na správcu obsahu: zstrstena@zstrstena.sk
      • 043 / 5391 076
      • klapka 1: riaditeľka školy, mobil: 0905 865 393 kl. 2: ekonomické oddelenie kl. 3: zástupkyňa pre 2. stupeň kl. 4: zástupkyňa pre 1. stupeň elok. prac. Západ: 043 / 5392 469
      • Hviezdoslavova 822/8 028 01 Trstená Slovakia
      • Digitálny koordinátor: jan.gregor@zstrstena.sk
      • IČO: 37810235 DIČ: 2021646374
      • Riaditeľka školy: Ing. Milena Smitková
      • Ekonómky: Renáta Puchlová Zuzana Janigová
      • ZRŠ I. stupeň: PaedDr. Gabriela Kapjorová
      • ZRŠ II. stupeň: Mgr. Mária Štefanidesová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje