• STARÝ MOBIL SEM

          •  

            V mesiaci október sa uskutočnila súťaž v zbere starých a nefunkčných mobilov, ktoré sme odovzdali v rámci projektu RECYKLOHRY. Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 550 mobilov.

            Víťaznou triedou sa stala trieda 1.C, ktorá odovzdala 206 mobilov.

            Medzi najusilovnejších zberačov patria Matúško Slovík (1. C), Marco Bulla (1.C), Patrik Hanuliak (2.B) a Lucka Polhorská (6.B ).

            Všetkým zapojeným držíme palce, aby boli vylosovaní a vyhrali pekné ceny (možno aj tablet) .

          • INFORMATICKÁ SÚŤAŽ I BOBOR

          •  

            V dňoch od 7.11. do 11.11. prebiehala informatická súťaž i BOBOR, ktorej sa zúčastnili aj žiaci našej školy. Symbolom súťaže je inteligentný a usilovný bobor, ktorý posmeluje deti v intenzívnom a kreatívnom používaní moderných technológií. Súťažilo sa v 4 kategóriách:

            DROBCI - žiaci 2. a 3. ročníka

            BOBRÍCI - žiaci 4. a 5. ročníka

            BENJAMÍNI – žiaci 6. a 7. ročníka

            KADETI – žiaci 8. a 9. ročníka

             

            Úspešní riešitelia súťaže sú:

            Šimon Malatinka (3.A), Elena Kudličková (3.A ), Vivien Birtusová (3.B ), Milan Paľo (3.A ), Selin Hlavatá Setirek (4.C ), Martin Stáňa (4.B ), Anna Grossmannová (5.A ), Dominik Žuffa (6.B), Kristián Degan (6.C ), Ján Kratoň (6.C), Rebeka Kiššová (8.B ), Tomáš Havrila (9.B ), Tamara Sťahuliaková (9.B ), Nela Korčušková ( 9.B), Martina Kudličková (8.A ), Natália Krkošková (8.B ), Rebeka Skorušová (8.A ), Miroslav Gočal (9.C ), Damián Jančo (9.C), Michaela Dzureková (9.A), Alexej Leštinský (8.A), Artur Scholtz ( 8.A), Filip Mačor ( 9.A), Pavol Tabačák (9.A), Peter Maniak (8.A), Fabien Beráts (8.A), Roman Retišák (9.A), Alexandra Sluťáková ( 8.A), Adam Hajdučák ( 9.C), Kiara Maťovčíková ( 8.A )

             

            Všetkým srdečne gratulujeme!

          • „Nemožno mi ťa neľúbiť.“

          •  

            Aj tieto verše z najdlhšej ľúbostnej básne na svete od A. Sládkoviča sme recitovali na hodinách literatúry. No a po rozbore Maríny v škole  sme sa vybrali navštíviť dom, v ktorom vyrastala a žila táto ospevovaná žena. Krátky film, hovoriace obrazy, rôzne vydania básne Marína i Banka lásky, to všetko sme absolvovali v jednom dome, v Dome Maríny Pišlovej v Banskej Štiavnici. Nezostalo však iba pri literárnej výchove. Nazreli  sme do štôlne Michal, kde  sme sa mohli pozrieť na to, ako vyzerala ťažba zlata a striebra. Obzreli  sme si zblízka netopiera, ktorý nerušene spal v štôlni a neriešil návštevníkov. Absolvovali sme prehliadku históriou mesta a vybehli sme k Novému zámku. Nevynechali sme ani návštevu Berggerichtu, kde sú vystavené rôzne kamene a minerály. Najviac nás zaujali informácie o zlate a nebezpečných nerastoch. Po Banskej Štiavnici nám svoje brány otvoril i tajomný kaštieľ vo Svätom Antone. Obdivovali sme nádherné trofeje, tapisérie, porcelán i obrazy. Prežili sme naozaj zaujímavý vyučovací deň v teréne.

                                                                                                          8.A a 8.B

          • Noc v škole 2022

          •  

            Rovnica na super zážitok: 

            Kolkáreň + kino + diskotéka + kovbojský tanec s našimi rodičmi + hľadanie pokladu + stretnutie s nočnou vílou + skvelé dobrôtky od našich maminiek = SKVELÁ NOC V ŠKOLE 2022 MEDÚZIEK z 1.C a PASTELIEK z 3.A .

            Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli, aby sme si toto naše dobrodružstvo mohli tak parádne užiť!

          • Pracovné stretnutie v Hořiciach

          •  

            7.11. sa uskutočnilo ďalšie pracovné stretnutie koordinátorov projektu Erasmus + na základnej škole v Hořiciach. Predmetom stretnutia bola príprava ku záverečnej mobilite, ktorá sa uskutoční 13. a 14. decembra v Trstenej a taktiež aj dôležité termíny týkajúce sa zaslania materiálov potrebných ku výstupom celého projektu. 

          • Naša úroda

          •  

            Vďaka projektu „ Aj malé zmeny dokážu veľké zázraky“  financovaný Európskou úniou Erasmus +  sme si v tomto školskom roku vytvorili a opravili vyvýšené hriadky na pestovanie tradičných plodín a liečivých byliniek. Podarilo sa nám vypestovať paradajky, papriku, reďkovku, špenát, fazuľu, cviklu, kapustu, mrkvu, petržlen, cuketu a z byliniek mätu, medovku, oregano, nechtík, šalviu, levanduľu a materinu dúšku.

          • Pasovanie prvákov

          •  

            V piatok 4.11.2022 mali naši prváci svoj veľký deň. Žiaci školského parlamentu v spolupráci s kreatívcami z 9.ročníka pripravili pre našich najmladších kamarátov Pasovanie prvákov. Na úvod nám naši deviataci predviedli krásny program, v ktorom predstavili tému tohto školského roku ŠKOLSKÝ BABYLON.

            Nasledovali tri úlohy, v ktorých naši prváci preukázali svoju pozornosť, šikovnosť, zručnosť i um. Na záver boli všetci pasovaní za prvákov, dostali sladkú odmenu a malý darček na pamiatku.

            Veľké ĎAKUJEME patrí aj rodičom, a ďalším rodinným príslušníkom, ktorí sa prišli na svoje ratolesti pozrieť a podporiť ich veľkým potleskom.

             

          • Októbrové zvesti z Včelej Paseky - 3.B

          •  

            Druhý mesiac v škole nám priniesol aj pekné slnečné dni, ktoré sme naplno využili. Zapojili sme sa do charitatívneho behu, zažili pekné hry v prírode a otestovali naše plavidlá na Oravici. Jeseň nás svojou farebnosťou inšpirovala k tvoreniu pekných prác. Pokusmi sme objavili vlastnosti vody a vzduchu, overili topenie a tuhnutie výrobou lízatiek. Rozprávali sme sa aj o zdravom jedle, pripravili jablkovo-mrkvový šalát, mrkvové mafiny a celozrný chlieb. Bol to ďalší pekný mesiac na Paseke. 

            Mgr. Zlatica Murrayová

          • Beh pre radosť

          •  

            Pri príležitosti Svetového dňa behu si deti školského klubu na sídlisku Západ pripomenuli, ako je beh dôležitou súčasťou nášho života. V tento deň si CVČ pripravilo pre nás niekoľko športových aktivít. Aj keď  nešlo o výkon, ale o potešenie z pohybu a behu, napriek tomu sa deti veľmi snažili.

            vych. J. Lepáčková

          • PEXESO

          • Pexeso je druh kartovej hry, pri ktorej je potrebná hlavne pamäť. Výborné sústredenie, bojovnosť v zápale hry a odhodlanie zvíťaziť, ukázali všetci súťažiaci, víťazi triednych kôl  v školskom kole  PEXESO.

            Víťazi kategórie 1.- 2. roč.

            1. miesto Tomáš Chudý 2.A
            2. miesto Tobiás Kyseľ 1.B
            3. miesto Damián Branický 1.A

            Víťazi kategórie 3. – 4. roč.

            1. miesto Michal Šuhaj 3.A  
            2. miesto Kristínka Motýľová 4.B
            3. miesto Milenka Harmatová 3.B

            Mgr.Drahomíra Šurinová

          • Jesenné potulky lesom

          •  

            Krásne jesenné počasie týchto dní sme s vybranou skupinkou žiakov využili na vychádzku v teréne.

            Vybrali sme sa objavovať zákutia lesa, poznávať pobytové znaky živočíchov a zbierať rastliny do herbára.Započúvali sme sa do hlasov vtákov, vystopovali sme ďatľa a jeho úkryty v dutých stromoch a podarilo sa nám nájsť stopu rysa. Nakoniec nám bol odmenou nádherný výhľad na slnečné lúče predierajúce sa pomedzi stromy ponorené v hmle.

            Ďakujeme p. J. Hoľmovi za sprevádzanie a obohacujúce rozprávanie a tešíme sa na ďalšiu vychádzku v teréne.

            Mgr. Zuzana Pazúriková 

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          •  

            Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
            V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.

            Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.
            Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na www.wocabee.app/sutaz

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

            Mgr.Lenka Mahútová

          • S vetrom opreteky ...

          • Krásny jesenný deň a Medúzky z 1.C sa rozhodli pretekať s vetrom.

            Dnes boli deti jednoznačnými víťazmi a nakoniec  presvedčili aj lietajúce medúzy, orly, papagáje a iné tvory a potvory, aby vzlietli. Ďakujeme p. školníkovi Jankovi, Paľkovi a Jurkovi, že nám pomohli poskladať šarkanov a p. vychovávateľke Evke, že sa s nami vybrala na toto dobrodružstvo a pomáhala nám vymotávať sa, keď sme sa so šarkanmi poplietli.

            PaedDr.G.Kapjorová

          • JESENNÉ PRÍŠERKY

          •  

            Jeseň nám dáva mnoho možností na kreatívne tvorenie vďaka prírode.

            Práve v nej môžeme nájsť rôzny prírodný materiál, z ktorého deti veľmi rady tvoria. Fantázia Pasteliek

            z 3. oddelenia v ŠKD pracovala na plné obrátky. Vytvorili takéto príšerky so svojim príbehom.

            p.vych. Gabriela Gelčinská 

          • Jesenné upratovanie v ŠKD

          •  

            Po lete prišla jeseň a s ňou jesenné upratovanie.

            V školskom klube na sídlisku Západ sme si pripravili pracovné náradie, hrable, metly,  rukavice a spoločne sme pozametali a pohrabali lístie. Deti boli aktívne, vyskúšali si všetky pracovné činnosti, ktoré s jesenným upratovaním súvisia. Na záver činnosti nás čakala sladká odmena.

            vych. J. Lepáčková

          • ČERVENÉ JABĹČKO

          • A máme tu opäť jeseň...

            Jabĺčka nám nerástli iba na stromoch v našich záhradách, ale aj pod šikovnými rukami Pasteliek z 3. A  v ŠKD 3.oddelení. Nedajú sa síce jesť, ale skrášľujú naše každodenné školské prostredie.

            p.vych.Gabriela Gelčinská

          • Jabĺčkový deň

          •  

            Vedeli ste, že aj jabĺčka oslavujú?

            21.10. majú v kalendári vyhradené svoje miesto práve jabĺčka a my v 1.C sme im venovali pozornosť počas dnešného "Jabĺčkového dňa". Skúsili sme si jabĺčkové pečenie, tvorenie, spievanie, počítanie, skladanie slabík, tabletovanie, tancovanie, pátranie ... nechýbalo ani jabĺčkové šampanské a jablkový koláčik vlastnoručne upečený. Veľké poďakovanie posielame p. vych. Zuzke a p. uč Dominike za veľkú pomoc.

            PaedDr.Gabriela Kapjorová

          • Aj túto jeseň jazdíme do školy na bicykli - výzva

          •  

            Aj v roku 2022 sa spoločne vyberieme Do školy na bicykli resp. kolobežke, tentoraz v jesennom termíne 17. až 28. októbra 2022. Hoci sú už niekedy októbrové rána o niečo chladnejšie, cieľom tohtoročnej kampane je ukázať, že žiakom to prekážať nemusí, v duchu tohtoročného hesla „Jazdíme celý rok!“.

            Tak neváhajte a pridajte sa aj vy! Víťazné školy s najväčším počtom zapojených cyklistov získajú okrem iného aj nove stojany na bicykle. A tie by sa nám fakt v školskom areáli hodili .

            Viac o tejto výzve nájdete na tomto odkaze: https://www.doskolynabicykli.sk/opat-spolocne-do-skoly.../

          • Nepovinná literatúra s Lukášom Latinákom

          •  

            Dňa 19.10.2022 sa žiaci siedmych, ôsmych a deviatych ročníkov zúčastnili kultúrneho podujatia so známym hercom Lukášom Latinákom.

            V skvelej atmosfére nás previedol majstrovstvom pera významných umelcov,  no siahol aj po príbehoch z rozprávok. Pobavil, ale hlavne nás poučil rozprávaním o vlastných skúsenostiach s literatúrou. Previedol nás praktickými ukážkami tvorby Ernesta Hemingwaya Starec a more, recitáciou nás voviedol do baladického deja Žltá ľalia. Nezabudol aj na poučenia a dôležité odkazy  rozprávok. 

            Jeho majstrovstvo nám ukázalo, že aj povinné čítanie môže byť zaujímavé a pútavé.

            PaedDr. Andrea Šprláková

    • Kontakty

      • Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava TRSTENÁ
      • e-mail školy: zstrstena@zstrstena.sk
      • e-mail na správcu obsahu: zstrstena@zstrstena.sk
      • 043 / 5391 076
      • klapka 1: riaditeľka školy, mobil: 0905 865 393 kl. 2: ekonomické oddelenie kl. 3: zástupkyňa pre 2. stupeň kl. 4: zástupkyňa pre 1. stupeň elok. prac. Západ: 043 / 5392 469
      • Hviezdoslavova 822/8 028 01 Trstená Slovakia
      • Digitálny koordinátor: jan.gregor@zstrstena.sk
      • IČO: 37810235 DIČ: 2021646374
      • Riaditeľka školy: Ing. Milena Smitková
      • Ekonómky: Renáta Puchlová Zuzana Janigová
      • ZRŠ I. stupeň: PaedDr. Gabriela Kapjorová
      • ZRŠ II. stupeň: Mgr. Mária Štefanidesová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje