• Deň otvorených dverí na sídl. Západ

          •  

            Dnes sme opäť otvorili brány našej školy pre predškolákov.

            No tento raz v našej krásnej školičke na sídl. Západ.

            Rodinná atmosféra, vládnuca v tejto škole, sa podpísala aj na aktivitách, ktoré sme pre budúcich školákov pripravili. Deťúrence si zdobili s p. vychovávateľkou Jankou veľkonočné medovníčky a samozrejme ich aj ochutnali, v mini chemickom laboratóriu vybuchovali sopky, malí chemici vytvorili dúhu, či nafúkali balónik pomocou čarovných ingrediencií a to všetko pod vedením p.uč.Zuzky, nechýbalo ani krásne divadielko s hercami p. uč. Slávkou a p. uč Peťom, p. vychovávateľka Zuzka deťom vyčarovala chutnú cukrovú vatu, ktorú "predávala" za peknú pesničku či básničku, s p. uč. Dankou a deviatakmi si deti zatancovali so stuhami, šatkami alebo aj čarovným padákom, no a nakoniec ten kto mal odvahu a nebál sa o svoje pršteky, mohol si vyskúšať v našej dielničke zabiť klinec kladivkom do dreva.

            Predškoláci ďakujeme, že ste prijali naše pozvanie.

            Už sa na Vás všetci tešíme v sobotu na zápise .

          • Dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády

          •  

            Dnes naša škola privítala skupiny žiakov a ich učiteľov z desiatich ďalších škôl z okolia. Všetci sa zišli, aby si zmerali sily v poznaní knihy kníh – Biblie.  Spolu s reprezentantmi našej školy  súťažilo dokopy 11 trojčlenných družstiev. A nebolo to vôbec jednoduché. V konkurencii ostatných škôl sa naše družstvo umiestnilo na krásnom 3. mieste. Reprezentovali nás žiaci 8.A triedy – Artur Scholtz, Jozef Stas a Tomáš Štrba. Srdečne blahoželám a zároveň ďakujem za čas, ktorý chlapci strávili prípravou.

            Mgr.R.Janoviaková

          • Deň otvorených dverí pre predškolákov

          •  

            Dnes sme dokorán otvorili dvere našej školy, aby do nej nebojácky vstúpili predškoláci a objavili všetky zákutia veľkej školy. Spolu sme si spievali, hrali na hudobných nástrojoch, vytvárali guľôčkové písmenká, v rozprávke objavili rôzne čísla, zatancovali si na bále s Popoluškou, v telocvični premohli obrovskú pandu a získali peknú medailu a nakoniec Minnie a Mimoň rozdali šikovným predškolákom sladké muffinky.

          • Korčuliarsky kurz pre druhákov

          •  

            A je dokorčuľované! Naši druháci zvládli týždeň na ľade na 1* a my smelo môžeme povedať, že druháci už pevne stoja na ľade, na počiatočné pády a tvrdšie kontakty s ľadovou plochou už dávno zabudli a tie fintičky čo už majú natrénované .... radosť pozerať . Pohyb deťom jednoducho pristane .

          • Pracovné vyučovanie naozaj pracovne

          •  

            V našej školičke na sídl. Západ sme zriadili pre deti malú dielničku, aby ani tejto mladej generácii neboli pracovné zručnosti cudzie. Tretiaci kladivkami klepkali pekne do rytmu, pršteky im ostali celé a na konci hodiny sa tešili z vlastnoručne vytvorených klinčekových dekorácií 🙂😉🙃.

          • Strieborný  úspech na okresnom kole 

          •  

            23.3.2023 sa v Tvrdošíne konalo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína. Z našich recitátorov si vyrecitovala krásne druhé miesto Eliška Barnasová z 8.B v tretej kategórii v próze. Blahoželáme!

          • Ako sa stať milionárom s dobrou kondičkou na hodine matematiky

          •  

            Dnes si šiestaci precvičili desatinné čísla a navyše sa poriadne zahriali. Za odmenu po každej úlohe mohli robiť drepy, angličáky, plank i poskoky na jednej nohe. V escape roomke si zahrali milionára. Celej desiatke súťažiacich sa podarilo získať milión. Hodinu skončili s ružovými lícami a snáď aj so zručnosťou počítania s desatinnými číslami.

            Mgr.Mária Štefanidesová

          • Pocta ženám

          •  

            Ďakujeme, že ste prijali naše pozvanie a vychutnali si program "Pocta ženám", ktorý pre Vás pripravili naše talentované deti so svojimi učiteľmi !

          • Pôstna výzva

          •  

            Dobre prežiť pôstne obdobie je dôležité. Nie je to len o odriekaní sa v niečom, ale aj vo väčšej všímavosti k svojmu okoliu. Počas pôstneho obdobia sa naši žiaci snažia robiť skutky lásky, pomáhať druhým vo svojom okolí. Aj takto sa dá robiť svet krajším.

            Ako na to? Žiaci dostali rôzne návrhy, z ktorým si môžu vybrať: pozdraviť sa s úsmevom, poďakovať, ustlať si ráno posteľ, pripraviť celej rodine raňajky, upiecť koláč, upratať si izbu, skriňu, písací stôl, navštíviť starých rodičov, napísať pekný list, pomodliť sa, pomôcť rodičom pri príprave obeda... . Možností je neúrekom, stačí si len vybrať.

            Je super, že niektorí žiaci pri počúvaní aktivít reagovali slovami „veď to robíme bežne“.

            Prikladám malé ukážky mnohých skutkov ktoré už prišli, na inšpiráciu do ďalších dní.

             

            „Silný nie je ten, kto dokáže letmým pohľadom zložiť niekoho na lopatky,

             ale ten, kto letmým úsmevom niekoho postaví na nohy.“

            Mgr.M.Hucíková

          • Výsledky šk. kola Hviezdoslavov Kubín - 1.kategória

          •  

            Dňa 16. 3. sa v našej škole konalo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín 1. kategória. Vypočuli sme si krásne prednesy a porota rozhodla takto: 

            Poézia:  1. miesto:  Milan Paľo    3. B

                          2. miesto: Kristína Cabadová  4. C

                          3. miesto  Patrik Laštík  4. B

            Próza:    1. miesto:  Šimon Malatinka  3. A

                           2. miesto: Liliana Furdeková  4. B

                           3. miesto: Tímea Lepáčková  3. B

             

            Víťazom srdečne blahoželáme a držíme im palce v okresnom kole!!!

            Mgr.Katarína Lucká

          • Sopky sveta v 5.B

          •  

            Žiaci 5.ročníka sa na hodinách geografie učia zaujímavé informácie o ohnivých miestach na Zemi. Nadobudnuté vedomosti a zaujímavosti sme sa rozhodli využiť pri tvorbe vlastných sopiek. Žiaci mali za úlohu zostrojiť akúkoľvek sopku, aktívnu alebo vyhasnutú. Fantázii sa medze nekladú a tak sa nám v triede objavili sopky z papiera, sadry, pur peny, formou projektov či prezentácii... Niektorí žiaci nás potešili a sopky jednoducho upiekli. Bábovka a muffiny  ako sopky nám veľmi chutili, ďakujeme :) .

            Mgr.M.Hucíková

          • Hviezdoslav Kubín - školské kolo

          •  

            V našej škole máme veľa skvelých recitátorov – potvrdil to aj tento ročník súťaže prednesov Hviezdoslavov Kubín. Dňa 9. a 10. 3. si žiaci druhého stupňa zmerali sily pred odbornou porotou, ktorá sa rozhodla udeliť nasledovné ocenenia:

            II. kategória - poézia:

            1. Eliška Lissová
            2. Barbora Papajčíková
            3. Sofia Gáliková

            II. kategória - próza:

            1. Oskar Súlovec
            2. Eliška Kavuljaková
            3. Vanessa Dzureková

            III. kategória - poézia:

            1. Sára Garbiarová
            2. Artur Scholtz
            3. Nikola Miklúšková

            III. kategória – próza:

            1. Eliška Barnasová
            2. Vivien Zoššáková
            3. Timotej Capuliak , Viktória Fukasová

            Všetkým výhercom srdečne blahoželáme a postupujúcim držíme palce v okresnom kole.

          • Na návšteve v škôlkach!

          •  

            V dňoch 7-8.3.2023 sme navštívili našich malých kamarátov v škôlkach. Privítali nás predškoláci v MŠ Oslobodienia, EP Západ aj EP Puškinova. Všetci títo budúci prváci s nadšením počúvali, ako im šiestačky rozprávali aké dobrodružstvá zažili s projektom Erasmus+ v Poľsku, v Česku aj u nás na Slovensku a čo nové sa naučili. Projekt s názvom: Aj malé zmeny dokážu veľké zázraky sa realizuje v našej škole od 15.3.2022.

            Škôlkari sa krásne zapájali nie len do prezentácie, ktorú sme si pre nich o projekte pripravili. Boli veľmi šikovní a usilovní aj pri výrobe sviečok zo včelích plástov a pri siatí semiačok. Ich úlohou teraz bude starať sa o to, aby semienka, ktoré si s našou pomocou zasiali vyrástli a zúročili tak všetky svoje vedomosti a zručnosti pri starostlivosti o ne. Dohodli sme sa, že o ich úspechoch pri pestovaní sa radi porozprávame opäť v škole, kde sa už teraz na vás všetkých tešíme.

            Mgr. M.Branická,Mgr.Z. Pazúriková

             

          • Záverečná konferencia "Aj malá zmena pomáha"

          •  

            Deň druhý -  Záverečná konferencia "Aj malá zmena pomáha". Tento deň sme nazvali aj zhodnotenie celého projektu. Na úvod nám zahrali hudobníci spolu s talentovaným žiakom z 3.B Milankom Paľom na ľudovú nôtu. Konferenciu otvorila a všetkým prítomným sa prihovorila pani riaditeľka z Trstenej Ing. Milena Smitková. Nasledovalo predstavenie celého projektu, jeho ciele a zrealizované aktivity a mobility. Po každej mobilite sme si spoločne zaspievali pesničku, ktorú sme sa v danej krajine naučili. Cez prestávku sme mali pripravenú aktivitu „Uhádni, aký je to čaj“ . Bolo pripravených 10 džbánov, v ktorom boli vylúhované bylinky zo školskej záhrady. Veru niektoré nám dali poriadne zabrať. Po prestávke sme pokračovali ďalej. Všetkým prítomným sme predstavili výstupy z projektu. Spoločne sme vytvorili fotoatlas liečivých rastlín a gazdovskú kuchárku v štyroch jazykoch a ekologickú knihu nápadov, ktorú sme pokrstili sušeným čajom. Každá škola predstavila v komunikačnom jazyku svoju prezentáciu, v ktorej zdokumentovala zrealizované aktivity a tvorivé dielne. Nasledovala diskusia, do ktorej sa zapojili riaditelia škôl i niektorí z hostí. Blížil sa koniec, ktorý nám veru na nálade nepridal. V rámci sebahodnotenia sme spoločne vytvorili strom zážitkov, želaní a prianí. Posledné objatia, stisky rúk, výmena kontaktov.... Škoda, ale v kútiku srdca veríme, že sa nám ešte podarí vytvoriť a zrealizovať ďalší pekný projekt. Možno prídu ďalšie školy, noví kamaráti, nové zážitky. Veľké poďakovanie patrí najmä pani učiteľkám Silvii Púčikovej a Márii Branickej, riaditeľom škôl, zúčastneným učiteľom a kolegom, lektorom tvorivých dielní, rodičom, dôchodcom a všetkým, ktorí sa podieľali na tomto projekte. Zo srdiečka vám ďakujeme.

            Vaši Erasmáci.

             

          • Vianočné trhy

          •  

            Dnes sme odštartovali posledné naše stretnutie Aj malá zmena pomáha. Naše partnerské školy sme privítali na našej škole, kde sme ich oboznámili s programom školských Vianočných trhov. Na zasneženom námestí sme mali pripravený stánok, kde sme prezentovali ekovýrobky, ktoré sme sa naučili vyrábať v partnerských mestách. Veľmi nás potešil záujem najmä o kozmetické výrobky a ekotašky. Odpredaj výrobkov mal charitatívny zámer. Podarilo sa nám vyzbierať 167.-€ a tieto peniažky sme odovzdali nášmu žiakovi Andrejkovi so zdravotným postihnutím. Síce sme poriadne vymrzli, ale vŕzgajúci sneh a vianočná atmosféra bola čarovná.

            Vaši Erasmáci

          • Regionálny deň

          •  

            Záverečná konferencia projektu „Aj malé zmeny dokážu veľké zázraky“ sa blíži a na škole prebehol regionálny deň spolu s rovesníckym vzdelávaním. Erasmáci pomáhali pri výrobe ekoproduktov, mydielok, balzamov, servítkovej technike, prstienkov... Veľmi nás potešila aj návšteva rodičov a starých rodičov, ktorí sa prišli podeliť so svojimi zručnosťami a naučili nás ako piecť oblátky, ozdobovať perníky, háčkovať vianočné ozdoby, či vyrábať korálkové ozdoby.

            Vaši Erasmáci

      • Kontakty

        • Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava TRSTENÁ
        • e-mail školy: zstrstena@zstrstena.sk
        • e-mail na správcu obsahu: zstrstena@zstrstena.sk
        • 043 / 5391 076
        • klapka 1: riaditeľka školy, mobil: 0905 865 393 kl. 2: ekonomické oddelenie kl. 3: zástupkyňa pre 2. stupeň kl. 4: zástupkyňa pre 1. stupeň elok. prac. Západ: 043 / 5392 469
        • Hviezdoslavova 822/8 028 01 Trstená Slovakia
        • Digitálny koordinátor: jan.gregor@zstrstena.sk
        • IČO: 37810235 DIČ: 2021646374
        • Riaditeľka školy: Ing. Milena Smitková
        • Ekonómky: Renáta Puchlová Zuzana Janigová
        • ZRŠ I. stupeň: PaedDr. Gabriela Kapjorová
        • ZRŠ II. stupeň: Mgr. Mária Štefanidesová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje