• Opäť za kultúrou

          •  

            Tentoraz naše nohy putovali do Bábkového divadla v Žiline. Čo nás tam čakalo?

            Po plynulej ceste bez najmenších „príhod“ sme dva plné autobusy piatakov a šiestakov dorazili do divadla, kde na nás už čakalo milé prekvapenie v podobe netradične spracovanej rozprávky Snehulienka a sedem trpaslíkov. Kto čakal bábkovú klasiku, veľmi sa mýlil. Privítali nás herci, ktorí bravúrne zvládli nielen hru na javisku, ale aj v rámci priestoru divadla. Deťom sa  veľmi páčilo, že sa ocitli priamo v dianí, keď herci stvárňovali svoje úlohy priamo pred nimi alebo medzi nimi. Samotná téma inscenácie poukázala na potrebu priateľstva, tolerancie, spoločný dialóg a vzájomné počúvanie, ktoré vedie ku kompromisu. Z úst hercov zazneli slová ako xenofóbia, stereotyp...

            Zažili sme nielen pekný estetický zážitok, ale takto sme sa opäť priučili aj niečomu novému.

            PaedDr. Andrea Šprláková

          • Tradičné učivo sme sa učili netradične

          •  

            Komiks – tradičné nové učivo z literatúry. No učili sme sa na netradičnom mieste – v SYNAGÓGE mesta Trstená. Aj osvojovanie faktov bolo netradičné. Začali sme pokladovkou, kde sme hľadali skryté indície v celom priestore tajomnej historickej budovy. Nasledovalo dopĺňanie nových informácií a učenie faktov. Overili sme si to potom v praxi, keďže sme museli vytvoriť z obrázkov komiks a doplniť text. Nechýbala dramatizácia textu a tvorenie nových záverov v rozprávke.

            Ďakujeme za spoluprácu pani Edite Sahuľovej.

          • Vyspievali sme si striebro

          •  

            Pestrosť krojov  z rôznych regiónov Žilinského kraja, husle, harmoniky a zlato v hrdle – i takto by sa dalo charakterizovať  krajské kolo v speve ľudových piesní Slávik Slovenska.

            Aj naša škola mala v Žiline svoje zastúpenie v dvoch kategóriách.  V prvej kategórii nás reprezentoval Milan Paľo z 2.B a v tretej kategórii Sofia Kubíková z 8.C. Veľká vďaka patrí nášmu korepetítorovi p. učiteľovi Jaroslavovi Maďarovi , ktorý sprevádzal hudobne našich spevákov.

            V silnej konkurencii spevákov si vyspieval krásne 2. miesto Milanko Paľo.

            Gratulujeme!

            PaedDr.D.Paľová

          • Stratená bunda

          • Prosíme rodičov, aby ste skontrolovali svojim deťom bundy. Našla sa bunda na obrázku a jednému dieťaťu chýba iná bunda. Ďakujeme

          • OZNAM

          •  

            Vyhlasujeme „ Zber papiera"

            Kedy : 26.mája – 27.mája 2022 ( štvrtok, piatok)

            Čas: 8,00 hod. – 16,00 hod.

            Kde : Kotolňa ZŠ

            Papier prosíme nosiť zviazaný, alebo v kartónovej krabici. Samostatný kartón sa nezbiera.

            Víťazné triedy čaká odmena.

          • Naj škola s našou účasťou

          •  

            Naj škola je nová šou RTVS pre všetky základné školy na Slovensku. My sme sa stali jednou zo 72 škôl, ktoré postúpili zo základného kola a reprezentovali našu školu v Bratislave.  Vyskúšali sme si, ako to vyzerá v štúdiu, ako sa hlasuje, povzbudzuje, stresuje i raduje. Traja súťažiaci, ich tím a jeden učiteľ sa zapotili, pretože spoločne súťažili v piatich kolách s ďalšími dvomi školami. Ako to dopadlo? Pozrite si vysielanie, ktoré by sa malo vysielať v septembri na obrazovkách RTVS.

          • 20. máj - SVETOVÝ DEŇ VČIEL

          •  

            Včelia Paseka - deti z 2.B, sa tento deň učili na včelnici - o včelách. Bol to krásny zážitok. Možno sa v niektorých ozval budúci včelár - včelárka. Verme že áno.

            Mgr. Zlatica Murrayová /včelárka/ 

          • Plavecký výcvik

          •  

            Plavecký výcvik dopadol na 1*. Vody sa nebojíme, plávanie nás baví, zážitkov máme more .... paráda! 

            Tak, ako štvrtáci s neistými pocitmi začínali, tak sme s úžasnými pocitmi končili. Plavecký výcvik nám otvoril nový priestor na objavovanie vlastných schopností a prekonávanie strachu. Voda sa stala našim kamarátom a my všetci sme sa vytešovali  z  pokrokov v plávaní, z ktorých sme mali veľkú radosť. V záverečných pretekoch boli úspešní všetci, lebo zvládli preplávať celú dĺžku bazéna.

            Najrýchlejší z kategórie chlapcov boli:   

            1. Viktor Sabov (4.B)
            2. Tadeáš Bednár (4.A)
            3. Ernest Mikita (4.C)                                  

            Z kategórie dievčat obsadili medailové pozície: 

                1. Barbora  Papajčíková (4.B)  

                2.  Lýdia Hrubcová (4.A)    

                3. Natália Hrbeková (4.C)

                                                                                                                                                           

            Veríme, že získané zručnosti budú deťúrence naďalej rozvíjať a rodičia ich budú podporovať v tomto peknom športe. ŠPORTU ZDAR!

            Naši tretiaci veľmi úspešne zvládli plavecký výcvik na plavárni v Tvrdošíne, kde ich inštruktori plávania naučili základy jednotlivých štýlov plávania. Každý plavec získal certifikát a najlepší plavci si vybojovali aj medailu.

             

            Dievčatá:                                     Chlapci:                                  

             1.miesto                                      1. miesto

            Nelka Štrbáňová 3.A                  Alexander Trstenský 3.B

            2.miesto                                      2. miesto

            Elka Kňazovická 3.B                 Martin Starek 3.A

            3.miesto                                      3. miesto

            Kristínka Cabadová 3.C             Adam Trstenský 3.A

             

            Všetkým srdečne gratulujeme.

          • Výprava projektu Erasmus+ v Trstenej - deň posledný

          •  

            Je to tak, dnes sme prvú projektovú mobilitu skončili. Od raňajok sa niesla jemne smutná atmosféra blížiacej sa rozlúčky. Hoci sme sa snažili spríjemniť si spoločné dopoludnie krásnymi aktivitami, výrobou ekokozmetiky, niekde okolo nás to už poletovalo. Trochu smútku, trochu radosti. P.uč Púčiková si pre nás pripravila tvorivú dielňu, v ktorej sme sa naučili vyrábať eko pečate, balzamy na pery, urobili sme si kúpeľnú fľaštičku zdravia- zo soli a bylín. Po tvorivej dielni sme vyplnili dotazník spokojnosti a po ňom prišiel čas rozlúčiť sa. Poďakovať vyučujúcim za starostlivosť, organizátorom za program a tiež deťom za to, že vložili maximum úsilia do toho, aby sme mohli povedať, že nám bolo naozaj SUPER!

            Pani učiteľky sme potešili malým darčekom, všetky zapojené deti krásnym ruksakom. Čas sa naplnil a my sme spoločne odchádzali do Ružomberka. Tam sme vyprevadili našich kamarátov z Hoříc a Slovensko - Poľská výprava pokračovala do Liptovského Mikuláša. Mc Donald's bol na obed náš!  Po skvelom obede sme mali krátku chvíľu na nákupy a pokračovali sme v plnení nášho programu - smer Zookontakt. Počasie nám prialo a čas strávený so zvieratkami sme si naozaj užili!

            A čo dodať na záver? Bolo nám skvele, bolo nám fajn! Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí nám pomohli, aby tento týždeň bol pre všetkých výnimočný. A verte, že bol!

            Vaši Erasmáci

          • Výprava projektu Erasmus+ v Trstenej - deň štvrtý, alebo ideme do finále!

          •  

            Žiaľ je to tak, no naša prvá mobilita sa blíži ku koncu. Preto sme sa ráno bez meškania vydali na agrofarmu do Novoti. Počasie nás ráno trochu potrápilo nízkymi teplotami, no vynahradilo to poludňajšie letné slniečko. Pán Kondela nás previedol farmou, kde sme zažili kontakt so zvieratami naplno. Kŕmili sme, chytali ovce, zaháňali pštrosy... Farma je zaujímavá nie len pestrosťou zvierat, ale aj tým, že sa tu vyrábajú výborné syry, korbáčiky, oštiepky, uzlíky, bryndza a iné výrobky z ovčieho i kravského mlieka. Mali sme aj možnosť ťahať korbáče a to nás veľmi bavilo! S bruškami plnými od ochutnávky syrov sme putovali do múzea kávy v Krušetnici. Poviete si, že to nesúvisí s gazdovaním a pestovaním tradičných plodín? Popravde súvisí. Cigória alebo melta je kávovinový produkt, ktorý sa robí z koreňa čakanky. Je výbornou náhradou kávy, neobsahuje kofeín, prospieva tráveniu... . A Čakanka kvietok belasý sa na Slovensku vyskytuje pomerne často. A dokázali by sme si zistiť ekologickú stopu dovážanej bezkofeínovej kávy a doma praženej cigórie. Vôňa kávy nám pošteklila zmysly, ozval sa hlad - bol čas obeda. Ten sme mali na Ranči u Edyho. Keď sme sa dnes zamerali na syry na obed predsa nemoholo byť nič iné ako syr, tentoraz vyprážaný. Po obede sme mali na programe jazdu na koňoch a veľa z nás prekonalo svoje zábrany. Čas neskutočne rýchlo letí a tak nám to prešlo aj dnes. Po krátkom pobyte v rodine sme sa opäť stretli v škole a bolo veselo. Naša spoločná pieseň: Čížiček, čížiček, súťaže, metlový tanec, večera zložená zo zemiakových jedál, výber najlepšieho jedla, diskotéka ... .

            Zábava bola naozaj skvelá aj vďaka pánovi učiteľovi Jankovi Gregorovi - ďakujeme! Veď ako by to bolo rozlúčiť sa bez diskotéky. Ďakujeme všetkým, ktorí nám dnes pomohli a pripravili pre nás krásny deň! (p.uč Paľovej, Kuželovej, Trstenskej, p. Bednárovi za večeru a tiež všetkým rodičom, ktorí boli dnes s nami)

            Vaši Erasmáci

          • Krajské kolo Biologickej olympiády

          •  

            Príroda v sebe ukrýva veľa krás a pri jej pozorovaní môžeme objaviť a spoznať jej tajomstvá. Biologická olympiáda však zahŕňa nielen túto príjemnejšiu časť, ale aj mnoho času a úsilia, ktoré treba venovať príprave herbára, zoologickej zbierky, či podrobným zápisom z pozorovaní.

            Všetko toto vynaložené úsilie zúročili dievčatá, ktoré nás reprezentovali na krajskom kole v Čadci. Úspešnými riešiteľkami sa stali deviatačky Lea Šubjaková a Sára Fukasová.

            Najväčší úspech sa podaril Karolíne Šálkovej, ktorá dosiahla v kategórii zoológia krásne 5. miesto. Dievčatám srdečne gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu.

          • Výprava projektu Erasmus+ v Trstenej - deň tretí

          •  

            Hovorí sa, že tretí deň býva „krízový“. U Erasmákov to neplatí a dnes panovala dobrá nálada. Doobeda sa pracovalo na Ekoposteroch zameraných na globálne problémy. Komunikovalo sa v anglickom jazyku a spoločne sme hľadali riešenia na tieto problémy.

            Poobede sme sa autobusom presunuli na Huty, kde sme si spravili krátku turistickú prechádzku a presunuli sa ku mlynom na Oblazy.  Hneď pri príchode nás privítali kozy, ktoré nám neustále nazerali do batohov a čakali na nejakú dobrotu.

            Vodné mlyny v Kvačianskej doline patria medzi horské typy mlynov. Vo vnútri sme si prezreli zrekonštruovanú pílu a technológiu mletia múky starodávnym spôsobom.

            Cestou späť sme našim kamarátom ukázali Oravice s termálnymi bazénmi a pochutili si na rezníku s hranolkami ( večera bola fantastická :) ).

            Večer v škole nás navštívili seniori, ktorí nám ukázali niečo zo svojich tradícií a urobili pre nás výstavku svojich prác. Učili sme sa háčkovať, štrikovať, vyrábali sme si rôzne náramky a dokonca sme si mohli vyskúšať pečenie oblátok. Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí nám pripravili ďalší fantastický deň plný zážitkov.

             

            Vaši Erasmáci

          • Exkurzia v Banskej Štiavnici

          •  

            Vítalo nás upršané piatkové ráno, keď sme sa dňa 13.5.2022 vybrali na exkurziu do Banskej Štiavnice. Ani nevydarené počasie nám však náladu nepokazilo a už o 5.30h sme vyštartovali  -  plný autobus ôsmakov. V Banskej Štiavnici to už bolo lepšie, a tak sme išli podľa vopred prichystaného plánu.

            Najskôr sme si urobili rannú rozcvičku výstupom na štiavnickú Kalváriu. Po nej sme sa rozdelili do troch skupín a postupne sme absolvovali  Banku Lásky - Dom Sládkovičovej Maríny, štôlňu Michal, expozíciu minerálov. Potom sme sa opäť všetci spojili a spolu sme navštívili Nový hrad, ktorý  slúžil ako strážna veža počas bojov proti Turkom.

            Exkurziu sme zakončili nákupmi v Banskej Bystrici a všetci  plní zážitkov, spokojní - keďže nám to slniečko predsa len nakoniec svietilo, sme sa vrátili domov.

            PaedDr. Andrea Šprláková

          • Výprava projektu Erasmus+ v Trstenej - deň druhý

          •  

            Po včerajšom náročnom dni nás milo prekvapilo stretnutie na raňajkách - spokojné deti, spokojné učiteľky. A tak sa začalo pátranie po tradíciách gazdovania.

            Prvá spoločná cesta autobusom viedla do Zuberca. Pán Janoštín nás previedol múzeom Oravskej dediny a ukázal nám jeho krásy, spomenul zaujímavosti každého druhu, nezabudol ani na filmy a rozprávky natočené práve tu napr. Šťastný smolař, Vianočné prianie, Sedem zhavranených bratov, ale aj zábery z filmov Živý bič alebo aj Zuzanka Hraškovie a iné. Zaujímavé bolo pre nás spoznať architektúru dediny i samotných dreveníc. Asi najviac zaujal kostol Sv. Alžbety Uhorskej s jeho maličkým organom, ale obrovským hlasom. Po prehliadke dediny sa nás ujala p. Evka Janoštínová, ktorá nám ukázala krásny obraz života v drevenici, postup výroby odevov z ľanu i vlny. Záver prehliadky patril opäť p. Janoštínovi s rodinou, ktorí nám ukázali tradičné hudobné nástroje, pohladili naše ušká krásnou piesňou a naučili nás medvedí tanec 😁. 

            Po dobrom obede sme sa vydali ďalej do Oravského Podzámku. Každý návštevník Oravy by mal spoznať našu dominantu Oravský hrad a jeho zaujímavosti, ochutnať niečo z jeho histórie, z histórie Oravy. Celé naše historické potulky hradom sprevádzal dážď, ale aj napriek tomu výhľady boli nezabudnuteľné!

            Večer nám okrem palaciniek spríjemnili aj naše pani dôchodkyne, ktoré boli ochotné prísť a ukázať nám páranie (driapanie) peria, podeliť sa o spomienky a historky z čias, keď dievka na vydaj musela mať pripravené periny! A poriadne natrasené! Sami sme si ušili vankúšik, pozreli sme si prácu na krosnách. Vďační a spokojní so svojou prácou sme sa rozišli spať. No povedzte kto by nechcel zažiť to čo my ?


            Vaši Erasmáci

          • Matičný sláviček

          •  

            Spev ľudových piesní, známych aj  menej známych sa  dnes ozýval  v priestoroch Domu kultúry v Trstenej.

            Aj my sme sa zapojili do speváckej súťaže Matičný slávik, ktorú organizuje miestny odbor Matice slovenskej v TrstenejSúťaže sa  zúčastnili aj  žiaci našej školy.

             Naši ,, slávici " si vyspievali  v  :

            1. kategórií získala 3. miesto Julianka Sluťáková

            2. kategórii  získala 3. miesto Lydka Hrubcová

            Cenu Matice slovenskej získal Milanko Paľo

             

            Gratulujeme a želáme ďalšie spevácke úspechy!

            PaedDr.Ľ.Capuliaková

          • Výprava projektu Erasmus v Trstenej - deň prvý

          •  

            Dnes sme odštartovali prvé projektové stretnutie projektu Erasmus+ v skvelej nálade!

            Posilnili sme sa chutným obedom v hoteli Roháč, zopakovali si niečo z angličtiny, predstavili seba, mesto, krajinu a išli si to pozrieť naživo!

            Vilčekovou kúriou nás previedol p. Ďurčo - ukázal nám pár zaujímavých listín, okrem iného aj domácu kuchársku knihu z 19.storočia. Zaujal nás taktiež Betlehem zložený z 500 hlinených figúrok z dielne p. Hoľmu, ale i spomienka na kultový film Rysavá jalovica natáčaný pri kostolnej bráne. Pozreli sme si výhľad z veže, nazreli sme do krypty pod kostolom. Deň sa zďaleka ešte nekončil. Čakala nás skvelá večera a po nej kahootové súťaženie, naučenie sa našej spoločnej piesne: Čižiček, čižiček. Po nej naše kroky viedli krížovou cestou na vyhliadku, neobišli sme Bubeník a spokojní a značne unavení po celom dni sme sa vrátili späť do školy po posledné inštrukcie k nasledujúcemu dňu. Zajtra nás čaká opäť skvelý deň plný zábavy a dobrodružného spoznávania!

            Vaši Erasmáci

          • Najlepšia fotka Trstenej - súťaž

          •  

            Milí žiaci!

            Naša škola je už niekoľko rokov zapojená do projektu Postcrossing, v rámci ktorého si posielame pohľadnice s ľuďmi z celého sveta. Zlepšujeme si tým vedomosti nielen z geografie (orientácia na mape, história krajiny, prírodné a kultúrne pamiatky štátov) ale zlepšujeme aj naše jazykové schopnosti, keďže komunikujeme najmä v anglickom jazyku.

            Naše školské pohľadnice, ktoré posielame, sa nám ale pomaly míňajú. Preto sme sa rozhodli, že si opäť vytvoríme naše vlastné.

            A preto:

            Vyhlasujeme súťaž o najkrajšiu fotografiu mesta Trstená a jeho blízkeho okolia. Z najkrajších fotografií (podmienkou je, že to musíte fotiť vy, teda žiaci) vyberieme tie NAJ. Vytvoríme z nich novú kolekciu pohľadníc, ktorú budeme posielať do celého sveta a prezentovať tak nielen našu školu ale aj mesto Trstená a jeho krásne okolie.

            Vaše fotografie môžete posielať do 31.5.2022 na adresu: martina.hucikova@zstrstena.sk

            TEŠÍME SA!

            PS: odmena Vás neminie :)

             

          • Slávik Slovenska – okresné kolo

          •  

            Gratulujeme k veľkému úspechu v okresnom kole speváckej súťaže Slávik Slovenska našim víťazom: 

            Milankovi Paľovi (2.B) – 1.miesto v I .kategórii

            Sofii Kubíkovej (8.C) – 1.miesto v III. kategórii        

            Lydke Hrubcovej (4.A) – Cena poroty  

            Súťaž sa konala vo štvrtok 12.5. v koncertnej sále ZUŠ v Nižnej. Naši speváci nám urobili obrovskú radosť, keď svojim veľkým speváckym talentom v interpretácií ľudových piesní získali tie najvyššie umiestnenia. Milanko a Sofia nás zároveň budú reprezentovať na krajskom kole súťaže.                                                                                                                                   

            Všetkým trom spevákom ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy.                                                                                                                                                    

            Mgr.I.Kozubíková

        • Vyvýšené záhony a bylinková špirála
          • Vyvýšené záhony a bylinková špirála

          •  

            Gazdovanie má v našom regióne veľkú tradíciu. Vďaka projektu Erasmus+ sa nám podarilo vybudovať nové vyvýšené záhony, kde sa naše deti naučia pestovať tradičné plodiny, kvety a zeleninu a popri tom si budú rozvíjať nielen svoje vedomosti ale aj zručnosti.

            Na hodinách techniky sme vytvorili aj bylinkovú špirálu, do ktorej sme zasadili rôzne bylinky – mätu, medovku, tymián, materinu dúšku, rozmarín, šalviu, ktoré nájdu svoje uplatnenie nielen v čajovni, ale aj pri výrobe domácej kozmetiky a ekologických čistiacich prostriedkoch.

             

    • Kontakty

      • Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava TRSTENÁ
      • e-mail školy: zstrstena@zstrstena.sk
      • e-mail na správcu obsahu: zstrstena@zstrstena.sk
      • 043 / 5391 076
      • klapka 1: riaditeľka školy, mobil: 0905 865 393 kl. 2: ekonomické oddelenie kl. 3: zástupkyňa pre 2. stupeň kl. 4: zástupkyňa pre 1. stupeň elok. prac. Západ: 043 / 5392 469
      • Hviezdoslavova 822/8 028 01 Trstená Slovakia
      • Digitálny koordinátor: jan.gregor@zstrstena.sk
      • IČO: 37810235 DIČ: 2021646374
      • Riaditeľka školy: Ing. Milena Smitková
      • Ekonómky: Renáta Puchlová Zuzana Janigová
      • ZRŠ I. stupeň: PaedDr. Gabriela Kapjorová
      • ZRŠ II. stupeň: Mgr. Mária Štefanidesová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje