• Na slovíčko s p.riaditeľkou ...

          • Milí rodičia žiakov našej základnej školy.

             

            V prvom rade mi dovoľte na konci školského roka 2021/2022 poďakovať sa za dôveru, ktorú ste do nás vložili tým, že ste nám Vaše deti zverili. Zároveň Vám ďakujem za pomoc, spoluprácu a lojalitu k škole. Špeciálne poďakovanie patrí Rade školy a Výboru rodičovského združenia, ktorí nám nezištne pomáhajú s organizáciou podujatí v škole.

            Uisťujem Vás, že zamestnanci našej školy robia všetko pre to, aby deti boli v škole šťastné, spokojné a kvalitne pripravené na život. V našom úsilí nepoľavíme ani v budúcich rokoch a budeme neustále hľadať možnosti, ako vyučovací proces skvalitňovať.

             

            Vážení rodičia.

            Určite ste už postrehli informáciu, že škola dostala do prenájmu od mesta pozemok, na ktorom zriaďujeme školskú záhradu. Na základné vybudovanie sme vypracovali projekt z programu Interreg- cezhraničnej spolupráce, kde sme získali 15 000 €. Mnoho sme si urobili sami, zamestnanci a žiaci, pomohlo nám aj zopár rodičov a našich rodinných príslušníkov, za čo všetkým úprimne ďakujem.

             

            Keďže chceme, aby záhrada bola komunitnou a neslúžila len na zážitkové vzdelávanie, zakúpili sme z projektu Participácia (mesto Trstená) , kde sme získali 700 € , záhradné hojdačky a gril.

            Bolo by ale  potrebné počas prázdnin ešte dobudovať priestor tak, aby ste ho mohli komfortne  využívať všetci na rôzne stretnutia.

             

            Máme záujem vybudovať prístrešok nad triedu, vonkajší gril a ohnisko s posedením!!!!!!.

             

            Keďže viem, že medzi rodičmi je veľmi veľa šikovných majstrov, ktorí sú určite ochotní pomôcť dobrej veci, chcela by som poprosiť o pomoc . Materiál na všetky stavebné činnosti samozrejme zakúpime. Záujem máme hlavne o rodičov, ktorí nám vedia pomôcť vlastnou prácou.

             

            Taktiež by som chcela poprosiť o informáciu, či niekto z rodičov disponuje bágrom, potrebovali by sme ešte dorovnať terén. (predpokladáme tak na max. 2hod.)

             

            Určite vnímate, že robíme všetko pre to, aby Vaše deti boli v škole šťastné, pričom Vás nezaťažujeme zbytočne,    ale na niektoré činnosti naše možnosti, ani schopnosti nestačia a potrebujeme Vašu pomoc.

             

            Vopred Vám ďakujem za ochotu v svojom mene, ale aj v mene všetkých zamestnancov a najmä detí ZŠ P.O.Hviezdoslava v Trstenej.

             

            V prípade Vášho záujmu, resp. pre získanie ďalších informácii prosím kontaktujte riaditeľku školy prostredníctvom tejto správy, emailu: milena.smitkova@zstrstena.sk, alebo telefonicky na čísle 0905865393.

             

            S úctou a prianím pekných letných dní Milena Smitková, riaditeľka školy

          • Exkurzia ku koníkom

          •  

            Chceli by sme sa veľmi pekne poďakovať ujom Chudým za prekrásne chvíle v Ústí pri ich koníkoch. Všetci sme sa na koníkoch povozili, zahrali sa s malými kozičkami, pobehali si po lúke, zamaškrtili si na nanukoch a sladkostiach. Ešte raz veľké ĎAKUJEME!!!

                                                 Žiaci 1. A triedy

          • Túlavé topánky

          • Dnes nás túlavé topánky zaviedli do krásnej prírody v Oravskej Lesnej. Prešli sme sa náučným chodníkom a nielen to. Vďaka skvelým sprievodcom resp. lesníkom Ing.R.Ľorkovi a Ing.M.Holubčíkovi sme sa o prírode dozvedeli zase o trošku viac. Keď sa ozval škvrkot v bruškách, pochutnali sme si na špekáčikoch, vyskúšali si či sme dobrí skokani a potom už rýchlo na úvraťovú železničku a samozrejme na mini nákupy. Bol to opäť skvelý deň .Ďakujeme !!!!

            TRPASLÍCI zo 4.A@PASTELKY z 2.A @PIRÁTI z 1.B = super partička

          • Včelia Paseka - zaslúžená medová odmena

          •  

            Po celoročnej usilovnej práci, sme dnes okrem ochutnávky medu, objavili odviečkovance a naučili sa točiť med na vareške.  Dakujeme včelám, prírode, aj včelárskému kumštu našej pani učiteľky Zlatky.

            Včelia Paseka 2.B

          • Poznávacia exkurzia do Super ZOO

          •  

            Naozaj super, najmä pre milovníkov zvieratiek. Deti mali možnosť počuť, vidieť a dotýkať sa. Zapojili všetky zmysly, aby spoznávali čo ešte nevedeli. Boli nadšení z nových poznatkov. Na začiatku našej návštevy však museli prejsť malou skúškou, poskladať obrázky zvierat a pomenovať ich. Tak si zároveň zopakovali vedomosti z Prvouky. Potom nasledovalo kŕmenie rybičiek a zajačikov, ktoré si mohli zobrať do rúk. Na záver si vyslúžili sladkú aj vecnú odmenu. Ďakujeme pani Surovčíkovej, ktorá nám umožnila tento nevšedný zážitok.

            Mgr. Miklúšková V. 1.C

          • Na Oravskom hrade 

          •                                                           

            Žiaci 1.C a 2. C triedy, podobne ako väčšina žiakov, sa po úspešnej celoročnej práci tešili na koncoročný výlet.  Našim cieľom bol Oravský hrad. Cesta  vlakom bola zaujímavá a  pre viacerých prvýkrát. Pod hradom už bolo mnoho turistov, ktorí čakali na sprievodcov. Naši žiaci sa živo zaujímali o históriu, za čo ich naša sprievodkyňa pochválila. Po prehliadke hradu nasledovali nákupy suvenírov a sladkostí. Na spiatočnej ceste bolo vidno miernu  únavu, ale zvládli sme to. Bol to vydarený výlet.

            Mgr. Miklúšková, Mgr. Beňušíková

             

          • Noc v škole 2022

          •  

            ĎAKUJEME, ĎAKUJEME, ĎAKUJEME .... všetkým zaangažovaným, ktorí prispeli k tomu, že Noc v škole 2022 dopadla fantasticky. Práca v tímoch, Vilomeniny, Správny chlapec, Správne dievča, Pokladovka, Nočné kino, diskotéka, zaspávanie s vílou Večernicou + skvele dobrotky od našich rodičov : hranolky, hamburger, zmrzka, muffinky, koláčiky,.... jednoducho PARÁDIČKA .

            TRPASLÍCI zo 4.A, PASTELKY z 2.A a PIRÁTI z 1.B boli ste skvelííííí !

            PaedDr.G.Kapjorová, PaedDr.Ľ.Capuliaková, Mgr.V.Cisáriková

             

          • Olympijský deň na sídlisku Západ

          •  

            Slnečný deň na začiatku týždňa nám vytvoril vhodné podmienky na Olympijský deň, ktorý zorganizovalo CVČ na multifunkčnom ihrisku na Západe. Žiaci súťažili v behu, hode loptou, skoku do diaľky a  zručnosti pri kolobežkovaní. Disciplíny zvládli na výbornú a mnohí si odniesli hodnotné ceny.  Športu zdar!

            1. C, 2. C, 4. C

          • Slávnosť 1. svätého prijímania

          •  

            Sú také dni, keď sa nebo viditeľne spojí so zemou a človek sa stane svedkom niečoho úžasne veľkolepého. Tak tomu bolo aj tento víkend, ktorý bol vyvrcholením celoročných príprav na prijatie dvoch sviatostí – sviatosti zmierenie a Eucharistie. Boli to veľké dni pre našich tretiakov a ich rodiny, ale aj pre nás, ktorí sme ich touto prípravou sprevádzali. V sobotu s trochou strachu vstupovali do kostola, kde ich čakalo preskúšanie a prvá svätá spoveď, no všetko hrdinsky zvládli a mohli sa pripravovať na krásne stretnutie s Ježišom, ktoré ich čakalo nasledujúci deň. Nedeľa nás privítala slnečným ránom. Krátko pred začatím slávnosti sa na oblohe stretlo aj pár oblakov – možno chceli byť tiež svedkami tejto vzácnej udalosti. Deti sa postupne zhromažďovali pred kostolom a nedočkavo čakali na pána kaplána. Vedeli, že jeho príchodom to celé začne. A keď potom vedené pánom kaplánom vstupovali do chrámu, sledujúc ten sprievod, mohli ste nadobudnúť pocit, že vidíte zástup anjelov. A rovnaký pocit sa vás mohol zmocniť, keď tieto deti pristúpili k prijatiu Eucharistie. Veríme, že takýto nádherný pocit zažívali aj naši tretiaci a ich blízki. A tiež veríme, že bol pre nich taký silný, že si ho budú chcieť čoraz častejšie zopakovať. Milí tretiaci, želáme a vyprosujeme vám, nech je vám Eucharistia zdrojom sily a odvahy pre každodenný život v svätosti.

            Martinka Hucíková a Renáta Janoviaková

          • Na potulkách po Trstenej

          •  

            Školský rok sa pomaličky končí a my sme sa rozhodli, že navštívime  niektoré pracoviská svojich rodičov. Najprv nás pozvala Emkina mamička do firmy Starek transport. Chceme sa poďakovať za milé darčeky a pozvanie na zmrzlinu.

            Druhé pozvanie sme dostali k Tomáškovmu ockovi  do drevárskej firmy. Tu nás veľmi zaujali vypaľované obrázky z dreva, stroje a autá. Ďakujeme za obrázky a výbornú pizzu, ktorú nám ujo Chudý objednal. Už teraz sa tešíme na koníky do Ústia, kde nás ujo Chudý pozval.

                                                       Žiaci 1. A triedy

          • Smartbooksový úspech

          •  

            Dňa 10. 6. 2022 sa náš žiak Milanko Paľo z 2.B zúčastnil celoslovenského finále súťaže „Sieň slávy“ v Smartbooks. Súťaž sa konala na Žilinskej univerzite na Fakulte riadenia a informatiky. Postup do finále si Milanko vybojoval za celoročné úsilie a vo finále získal vo svojej kategórii krásne 3. miesto a nemenej zaujímavé ceny (USB, tričko, šiltovku a slúchadlá JBL). Milanko, srdečne blahoželáme.

          • Výprava projektu Erasmus+ v Podwilku - deň posledný.

          •  

            Tak to býva. Každý začiatok má aj svoj koniec. Kufre zabalené! Po raňajkách sme sa presunuli do školy, kde sme mali vyhodnotenie celého týždňa. Okrem malých užitočných včiel sme sa tento týždeň zaoberali aj chlebíkom. Ako ťažko musí človek pracovať aby bol chlieb na stole, na pulte v obchode. A preto nezabudnite: chlieb sa nevyhadzuje do koša! Chlebom neplytváme, snažíme sa využiť každú omrvinku či už na strúhanku, alebo pre zvieratá. Chlieb náš každodenný nie je samozrejmosťou pre všetkých ľudí, a preto nech je každodenný s úctou používaný, nech nikomu na stole nechýba! Pani riaditeľka našej partnerskej školy - Szkoły Podstawowej, pani Renáta Lorek- Haberska sa prišla s nami rozlúčiť tiež. Bolo nám milo pri srdci počúvať, že sme boli dobrými hosťami, dobrými partnermi, kamarátmi. Za pani učiteľky p. Agatku a p. Grażynu odovzdala darčeky všetkým deťom aj nám učiteľkám. Spoločne sme išli vysadiť strom priateľstva - višňu, ktorá nám bude pripomínať krásne chvíle strávené v Podwilku. Prišiel čas rozlúčiť sa s kamarátmi z Hoříc - vlak nepočká. Po ich odchode sme ešte s ostatnými deťmi pokračovali v programe v Zakopanom. Prehliadka mesta, papagária a samozrejme nechýbal MC Donald's. Odchádzali sme unavení, ale s množstvom zážitkov a spomienok, ktoré si budeme ešte dlho pripomínať. Takéto neopakovateľné a nezabudnuteľné chvíle sme zažili vďaka projektu Erasmus+.

            Vaši Erasmáci

          • Vyhodnotenie „ Zberu papiera“

          •  

            Výsledky boli veľmi tesné, ale k torte gratulujeme našim prváčikom a na druhom stupni šiestakom.

            Finančné prostriedky, získané za zber použijeme na odmeny pre žiakov a rozdelíme podľa nazbieraných kilogramov do jednotlivých tried, triednym učiteľom.

            E.Kristofčáková

          • Výprava projektu Erasmus+ v Podwilku- deň štvrtý

          •  

            Na dnešný deň sme sa špeciálne tešili. Večer disco. Ale pekne od začiatku. Po raňajkách sme spoznali ďalšie dediny, ktoré niekedy patrili k Slovensku. Naše kroky smerovali do skanzenu v Zubrzycy Górnej. Po prehliadke etnografického múzea nás čakala tvorivá dielňa: "Od zrnka k chlebu". Dozvedeli sme sa, že cesta chleba je dlhá a namáhavá a nie každý z nás by to zvládol. Sami sme si upiekli posúchy na peci a ochutnali sme ražnú kávu. Popoludní sme navštívili rodinnú farmu, kde sme mali možnosť vidieť okrem tradičných rastlín aj rôzne druhy tropických rastlín ako figovníky, hurmikaki, olivovníky, citrónovníky... Na farme boli taktiež viaceré domáce zvieratá a domáca pani nám pripravila chutné pohostenie z mliečnych výrobkov. Hoci v Trstenej bolo zamračené, my sme si užívali krásny výhľad z Marišinej Poľany na Oravskú priehradu, na Maguru a Štefanov. V škole nás čakali tvorivé dielne - dokončili sme vrecká na chlebík a vyrobili sme si medový balzam na pery. Za dobre vykonanou prácou sme sa tešili na zábavu spolu s našimi karátmi, ktorí boli u nás na mobilite, ale aj s tými, ktorí ešte len pôjdu s nami do Hoříc. Bola to skvelá bodka za týždňom v Podwilku.

            Vaši Erasmáci

             

             

          • Výprava projektu Erasmus+ v Podwilku- deň tretí

          •  

            V stredu sa týždeň láme a teda sa čosko blížime do finále. Zobudili sme sa do upršaného rána, no nič to neubralo na dobrej nálade. Deň sme začali krátkou narodeninovou oslavou. Po raňajkách sme navštívili miestnu pekáreň Grapa. Pani Anna Bem, dcéra majiteľa Romana Grapa nám porozprávala o histórii pekárne. Ukázali nám svoje priestory, aj postup pri pečení chleba, rožkov i koláčov. Vyskúšali sme si svoje zručnosti pri tvarovaní žemlí a lineckých rožtekov. Svoje krásne dielka sme po upečení aj ochutnali a verte, že chutili najlepšie. Po návšteve pekárne sme sa presunuli do Rábky, kde sme pozorovali včely a hmyz priamo v parku a dokonca sme absolvovali aj jódovú terapiu. Po dobrom obede nás čakala vzácna návšteva. Prišiel nás pozdraviť wójt gminy Jablonka Antoni Karlak. V klubovni Spolku slovákov v Poľsku sme pokračovali v tvorivých dielňach zameraných na spracovanie mlieka. Naučili sme sa vyrábať maslo, tvaroh a syry. Atmosféru dotvorili miestne seniorky pani Anna, Joanna a Barbara spolu s hudobným doprovodom žiakov Umeleckej školy v Podwilku. Po príjemne strávenom popoludní sme sa rozpŕchli do rodín za ďalšími zážitkami. A nebolo ich málo! Precvičili sme si komunikáciu nielen v poľskom, ale aj anglickom jazyku, spoznali okolie Podwilku a upevnili priateľské vzťahy. Zajtra nás čaká ďalší program, na ktorý sa už teraz tešíme.

            Vaši Erasmáci

             

          • Športová akadémia Mateja Tótha

          •  

            Množstvo výskumov dokazuje, že pohyb a športovanie robí ľudí šťastnejšími a zdravšími. Tak prečo nezačať už v detstve?!

            Vďaka Športovej akadémie Mateja Tótha mohli deti aj z našej školy systematicky a správne športovať, mať z pohybu radosť a my veríme, že tieto návyky sa im prenesú až do dospelosti.

            Okrem tréningov plných zábavy a hier sa tešíme aj z výhry - tabuľa Cisco webex a MDD.

            Mgr.M.Gallo, Mgr.J.Iskra

             

          • Deň plný prednášok

          •  

            Pondelok sme mali opäť niečím výnimočný. Triedy 4. až 9.ročníka sa v priebehu doobedia zúčastnili skvelých prednášok, o ktoré sa postaral pán Dušan Valent.

            Z pútavých prednášok sme sa dozvedeli nové poznatky o dinosauroch; princípy a málo známe fakty o sopkách; najúžasnejšie vedecké fakty; najväčšie prírodné katastrofy histórie. Nakukli sme aj do doby bronzovej – keď kovy zmenili Európu a tiež do neolitu, kde sme si vypočuli nové informácie o prvých poľnohospodároch.

            Pán Valent, ďakujeme a do skorého videnia! 

    • Kontakty

      • Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava TRSTENÁ
      • e-mail školy: zstrstena@zstrstena.sk
      • e-mail na správcu obsahu: zstrstena@zstrstena.sk
      • 043 / 5391 076
      • klapka 1: riaditeľka školy, mobil: 0905 865 393 kl. 2: ekonomické oddelenie kl. 3: zástupkyňa pre 2. stupeň kl. 4: zástupkyňa pre 1. stupeň elok. prac. Západ: 043 / 5392 469
      • Hviezdoslavova 822/8 028 01 Trstená Slovakia
      • Digitálny koordinátor: jan.gregor@zstrstena.sk
      • IČO: 37810235 DIČ: 2021646374
      • Riaditeľka školy: Ing. Milena Smitková
      • Ekonómky: Renáta Puchlová Zuzana Janigová
      • ZRŠ I. stupeň: PaedDr. Gabriela Kapjorová
      • ZRŠ II. stupeň: Mgr. Mária Štefanidesová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje