• PEXESO

          • Pexeso je druh kartovej hry, pri ktorej je potrebná hlavne pamäť. Výborné sústredenie, bojovnosť v zápale hry a odhodlanie zvíťaziť, ukázali všetci súťažiaci, víťazi triednych kôl  v školskom kole  PEXESO.

            Víťazi kategórie 1.- 2. roč.

            1. miesto Tomáš Chudý 2.A
            2. miesto Tobiás Kyseľ 1.B
            3. miesto Damián Branický 1.A

            Víťazi kategórie 3. – 4. roč.

            1. miesto Michal Šuhaj 3.A  
            2. miesto Kristínka Motýľová 4.B
            3. miesto Milenka Harmatová 3.B

            Mgr.Drahomíra Šurinová

          • Jesenné potulky lesom

          •  

            Krásne jesenné počasie týchto dní sme s vybranou skupinkou žiakov využili na vychádzku v teréne.

            Vybrali sme sa objavovať zákutia lesa, poznávať pobytové znaky živočíchov a zbierať rastliny do herbára.Započúvali sme sa do hlasov vtákov, vystopovali sme ďatľa a jeho úkryty v dutých stromoch a podarilo sa nám nájsť stopu rysa. Nakoniec nám bol odmenou nádherný výhľad na slnečné lúče predierajúce sa pomedzi stromy ponorené v hmle.

            Ďakujeme p. J. Hoľmovi za sprevádzanie a obohacujúce rozprávanie a tešíme sa na ďalšiu vychádzku v teréne.

            Mgr. Zuzana Pazúriková 

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          •  

            Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
            V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.

            Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.
            Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na www.wocabee.app/sutaz

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

            Mgr.Lenka Mahútová

          • S vetrom opreteky ...

          • Krásny jesenný deň a Medúzky z 1.C sa rozhodli pretekať s vetrom.

            Dnes boli deti jednoznačnými víťazmi a nakoniec  presvedčili aj lietajúce medúzy, orly, papagáje a iné tvory a potvory, aby vzlietli. Ďakujeme p. školníkovi Jankovi, Paľkovi a Jurkovi, že nám pomohli poskladať šarkanov a p. vychovávateľke Evke, že sa s nami vybrala na toto dobrodružstvo a pomáhala nám vymotávať sa, keď sme sa so šarkanmi poplietli.

            PaedDr.G.Kapjorová

          • JESENNÉ PRÍŠERKY

          •  

            Jeseň nám dáva mnoho možností na kreatívne tvorenie vďaka prírode.

            Práve v nej môžeme nájsť rôzny prírodný materiál, z ktorého deti veľmi rady tvoria. Fantázia Pasteliek

            z 3. oddelenia v ŠKD pracovala na plné obrátky. Vytvorili takéto príšerky so svojim príbehom.

            p.vych. Gabriela Gelčinská 

          • Jesenné upratovanie v ŠKD

          •  

            Po lete prišla jeseň a s ňou jesenné upratovanie.

            V školskom klube na sídlisku Západ sme si pripravili pracovné náradie, hrable, metly,  rukavice a spoločne sme pozametali a pohrabali lístie. Deti boli aktívne, vyskúšali si všetky pracovné činnosti, ktoré s jesenným upratovaním súvisia. Na záver činnosti nás čakala sladká odmena.

            vych. J. Lepáčková

          • ČERVENÉ JABĹČKO

          • A máme tu opäť jeseň...

            Jabĺčka nám nerástli iba na stromoch v našich záhradách, ale aj pod šikovnými rukami Pasteliek z 3. A  v ŠKD 3.oddelení. Nedajú sa síce jesť, ale skrášľujú naše každodenné školské prostredie.

            p.vych.Gabriela Gelčinská

          • Jabĺčkový deň

          •  

            Vedeli ste, že aj jabĺčka oslavujú?

            21.10. majú v kalendári vyhradené svoje miesto práve jabĺčka a my v 1.C sme im venovali pozornosť počas dnešného "Jabĺčkového dňa". Skúsili sme si jabĺčkové pečenie, tvorenie, spievanie, počítanie, skladanie slabík, tabletovanie, tancovanie, pátranie ... nechýbalo ani jabĺčkové šampanské a jablkový koláčik vlastnoručne upečený. Veľké poďakovanie posielame p. vych. Zuzke a p. uč Dominike za veľkú pomoc.

            PaedDr.Gabriela Kapjorová

          • Aj túto jeseň jazdíme do školy na bicykli - výzva

          •  

            Aj v roku 2022 sa spoločne vyberieme Do školy na bicykli resp. kolobežke, tentoraz v jesennom termíne 17. až 28. októbra 2022. Hoci sú už niekedy októbrové rána o niečo chladnejšie, cieľom tohtoročnej kampane je ukázať, že žiakom to prekážať nemusí, v duchu tohtoročného hesla „Jazdíme celý rok!“.

            Tak neváhajte a pridajte sa aj vy! Víťazné školy s najväčším počtom zapojených cyklistov získajú okrem iného aj nove stojany na bicykle. A tie by sa nám fakt v školskom areáli hodili .

            Viac o tejto výzve nájdete na tomto odkaze: https://www.doskolynabicykli.sk/opat-spolocne-do-skoly.../

          • Nepovinná literatúra s Lukášom Latinákom

          •  

            Dňa 19.10.2022 sa žiaci siedmych, ôsmych a deviatych ročníkov zúčastnili kultúrneho podujatia so známym hercom Lukášom Latinákom.

            V skvelej atmosfére nás previedol majstrovstvom pera významných umelcov,  no siahol aj po príbehoch z rozprávok. Pobavil, ale hlavne nás poučil rozprávaním o vlastných skúsenostiach s literatúrou. Previedol nás praktickými ukážkami tvorby Ernesta Hemingwaya Starec a more, recitáciou nás voviedol do baladického deja Žltá ľalia. Nezabudol aj na poučenia a dôležité odkazy  rozprávok. 

            Jeho majstrovstvo nám ukázalo, že aj povinné čítanie môže byť zaujímavé a pútavé.

            PaedDr. Andrea Šprláková

          • STROM

          •                                          

            Stromy nás obdarúvajú pozitívnou energiou, ktorá z nich neprestajne vyžaruje.

            Pri príležitosti DŇA STROMOV sme si v školskom klube na sídlisku Západ urobili niekoľko aktivít zameraných na spoznávanie stromov. Na záver sme si spravili odtlačok stromov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti našej školy.

             vych. J. Lepáčková

          • Tlačíme kapustu

          •  

            Detektívi zo 6.C dnes veľa NEHOVORILI O JEDLE, ale konali. Kapustu si narezali, do súdočka natlačili a kolektív vďaka piesni utužili.

            Kapustička v súdku je, no počká si, kým sa zje. Zo 3 týždne postojí, až potom nás skvelou chuťou ohromí. Ku klobáske ku hurke, kto jej poje, zdravý je.... (viac ma nenapadlo).

            Ďakujeme za dnešný deň Zuzana Deganová za veeeeľkú pomoc. Poďakovanie patrí aj Marekovi a Šimonovi za hudbu a spev a Kristínke za odvahu. A všetkým skvelým detektívom za aktivitu.

            Mgr.Mária Jurinová, Zuzana Deganová

          • HOVORME O JEDLE

          •  

            Aj v tomto duchu sa niesol týždeň od 10.10. do 15.10. na našej škole. V každej triede sa realizovali rôzne kreatívne a zaujímavé aktivity, ktoré nám mali priblížiť oblasť potravín a výživy. Nechýbali potravinové pyramídy, výtvarné práce, tvorenie z potravín, spoločné raňajky v triedach, či tradičné tlačenie kapusty. Veríme, že takto obohatený týždeň bol pre žiakov nie len spestrením vyučovacích hodín, ale aj prehĺbením poznatkov o vyváženosti jednotlivých potravín v našom jedálničku.

            Mgr.V.Cisáriková

          • Rodičovské združenie

          •  

            Vážení rodičia, 

            srdečne Vás pozývame dňa 18.10.2022 (v utorok) na celoškolské rodičovské združenie so začiatkom o 16,30 hod. v triedach vašich detí. 

            Všetci ste srdečne pozvaní! 

          • Objavujeme a skúmame prírodné javy

          •  

            Smajlíci z 3.C sa na hodine Prírodovedy venovali mnohým objaviteľským aktivitám a pokusom. Skúmali, ktoré predmety plávajú a ktoré nie, prečo horiaca sviečka zhasne, keď ju prikryjeme pohárom, kde všade sa môže nachádzať vzduch, prostredníctvom papierového hada dokazovali, že teplý vzduch stúpa ... .

            Mgr. Beňušíková

          • S knihou za múdrosťou sveta

          •  

            Keď mám peknú knihu v ruke - hoci neveľkú,

            je to, ako keby som stretol dobrú priateľku.

            Kadečo mi vyrozpráva, čo ja nepoznám,

            zavedie ma do ďaleka, hore ku hviezdam ...

            Mnohé výskumy hovoria o tom, že vďaka knihe nerozvíjame u detí len poznanie, ale aj city, empatiu a prežívanie reálneho sveta...

            Od 10. 10 do 14. 10. sa konala celotýždňová výzva ,, TÝŽDEŇ RANNEHO ČÍTANIE " Cieľom ranného čítania bolo zobrať vlastnú knihu, pozitívne sa naštartovať do nového dňa, rozvíjať čitateľskú gramotnosť, ale aj presvedčiť deti, že čítanie je zážitok, ktorý prináša nové myšlienky a tie nás posúvajú k ďalšej činnosti. Taktiež formovať kladný vzťah žiakov ku literatúre, aby aj v dnešnej pretechnizovanej dobe siahli po knihe a rozvíjali svoju fantáziu a rozširovali svoje obzory.

            Žiaci sa stretávali so svojimi učiteľmi v triedach, v čajovni, na chodbách, v kútikoch tried alebo v školskej knižnici a spoločne si čítali svoje obľúbené knižky. Chvíle strávené s knihou im navodili príjemný začiatok dňa, radosť, spokojnosť a nepochybne ich obohatili o nové zážitky. Nechýbalo ani rozprávkové prekvapenie Mimoň a Minnie. Šikovné ruky pani učiteliek, mamičiek, starých mám nám čítanie celý týždeň spríjemňovali výborným koláčikom, šiškou, chlebíkom, vafľou, pizzou, muffiny, voňavou čokoládou, bylinkovým čajom či ovocným džúsom ... Veľká vďaka patrí pani učiteľkám, všetkým deťom, ktoré si ráno privstali a zapojili sa do celotýždňovej výzvy.

            PaedDr. Ľ. Capuliaková 

          • Najoriginálnejší ruženec

          •  

            Aj tento október na našej škole prebieha súťaž o najoriginálnejší ruženec. Zapojiť sa môže každý, kto vlastnoručne zhotoví ruženec a pomodlí sa na ňom 1 desiatok. Aby bol ruženec zaradený do súťaže, nemôže byť kúpený, ani vyrobený z kúpených koráliek. Z čoho teda vyrábať? Fantázii sa medze nekladú. Môže to byť vysušený prírodný materiál ( šišky, šípky, sušené ovocie, gaštany….), suché cestoviny, strukoviny… ale aj vlna, papier… Tešíme sa na tohoročné nápady, ktoré ešte doplnia už prinesené ružence. Hotový ruženec je potrebné priniesť do 27.10. p. učiteľkám náboženstva. Ružence budú vystavené na nástenkách v budove školy. Vyhodnotenie bude po jesenných prázdninách.

          • Výprava projektu Erasmus+ v Hořiciach - deň posledný

          •  

            Je to tu. Skončili sme jasná správa! Ako sa to krásne začalo, tak sa to aj skončilo. Dnešný deň sme strávili spolu so svojimi kamarátmi v škole v Hořiciach. Odprezentovali sme prezentácie s tradičnými jedlami, ekopostery, zhodnotili projekt v krátkom dotazníku a zasadili sme strom priateľstva - čerešňu. Tento bude pripomínať všetkým žiakom a ich učiteľom spoločne strávené chvíle s projektom Erasmus+. Pred rozlúčkou sme si zaspievali pieseň, ktorú sme sa tu naučili - Okolo Hradce. Posledné chvíle patrili poďakovaniu za príjemne strávený čas, za malé prekvapenie, ktoré vyčarovalo úsmev na tvári i slzu na krajíčku. Nelúčime sa však na posledy. Čaká nás vyhodnotenie celého projektu, ktoré bude opäť u nás v Trstenej. Už teraz sa naň tešíme!

            Vaši Erasmáci.

          • ÚSMEV …..

          •  

            Prináša nám šťastie, dobrú náladu a zároveň má pozitívny vplyv na zdravie, okolie, pomáha nadväzovať priateľstvá a kontakty.

            V tento deň sme si v školskom klube na sídlisku Západ vyrobili jednoduchý obrázok – tvár so žltým podkladom, dve bodky ako oči a oblúčik – úsmev.

            Najlepším a najsladším však bol smajlík zo sladkosti, ktorého sme darovali tomu, koho máme radi.

            J. Lepáčková

          • Výprava projektu Erasmus+ v Hořiciach - ideme do finále!

          •  

            Predposledný deň našej výpravy sa niesol v znamení blížiaceho sa konca. Hoci bolo počasie od rána veľmi pekné, všetci sme si uvedomovali, že koniec je už veľmi blízko. Navštívili sme skanzen Krňovice, kde sme mali deň rozdelený na tvorivé dielne a prehliadku. V prvej časti sme sa zamysleli nad stravovaním dnes a v minulosti. Zistili sme, že oproti našim predkom jeme viac, pestrejšie a hlavne menej zdravo - vyprážané jedlá, sladkosti, sladké nápoje... Od jedla k drôtiku nie je až tak ďaleko. Toto tradičné remeslo sa spájalo s jedlom veľmi jednoducho - hlinené nádoby sa opravovali drôtovaním. My sme si z drôtiku urobili dekorácie - vážky. Po typickom obede sme si prezreli skanzen. Najväčšie atrakcie tu boli veterný a vodný mlyn, vápenná pec a minizoo domácich zvierat. Posledná časť tvorivej činnosti v skanzene patrila plsteniu. Celý náš pobyt bol prepojený s jablkami a aj my sme si jedno vyrobili z vlny. Po príchode do Hořic nás už čakali rodičia našich kamarátov. Pobyt v rodinách sa nám veľmi páčil. Po návrate do školy nás pošteklila známa vôňa - pizza bola na stole. Školou sa niesli tóny známych piesní - dj bol už pripravený. Zábava bola fajn a o niečo dlhšia ako sme plánovali. Koniec diskotéky naznačoval, že záver nášho pobytu je už naozaj veľmi blízko. Škoda, čaká nás už len posledný deň.

            Pozdravujú vaši Erasmáci!

             

    • Kontakty

      • Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava TRSTENÁ
      • e-mail školy: zstrstena@zstrstena.sk
      • e-mail na správcu obsahu: zstrstena@zstrstena.sk
      • 043 / 5391 076
      • klapka 1: riaditeľka školy, mobil: 0905 865 393 kl. 2: ekonomické oddelenie kl. 3: zástupkyňa pre 2. stupeň kl. 4: zástupkyňa pre 1. stupeň elok. prac. Západ: 043 / 5392 469
      • Hviezdoslavova 822/8 028 01 Trstená Slovakia
      • Digitálny koordinátor: jan.gregor@zstrstena.sk
      • IČO: 37810235 DIČ: 2021646374
      • Riaditeľka školy: Ing. Milena Smitková
      • Ekonómky: Renáta Puchlová Zuzana Janigová
      • ZRŠ I. stupeň: PaedDr. Gabriela Kapjorová
      • ZRŠ II. stupeň: Mgr. Mária Štefanidesová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje