• Zabehni to za nás - 3. ročník virtuálneho charitatívneho behu

          •  

            Dobrá vec sa podarila, paráááááááda. Svojim behom + darom sme dnes s našimi úžasnými deťmi pomohli tým, ktorí si sami pomôcť ešte nevedia. Ukázali sme, aké veľké a výnimočné srdiečka nám bijú v našich hrudiach.

            Sme hrdí na tieto naše deťúrence, dokázali sa zomknúť pre fantastickú vec a vyzbierali krásnych 581 eur pre Jarka.

            Ako nám to spolu všetkým dnes bežalo, si môžete pozrieť vo videu:

          • Výprava projektu Erasmus+ v Hořiciach - deň tretí

          •  

            Turisti, vrabce, školy, orloj a apoštoli, Na konci smrtka stojí... Áno, áno. Dnes bol ten deň, keď sme sa natešení vybrali do hlavného mesta - Prahy. Prvá zastávka bola v Národnom múzeu poľnohospodárstva. V discovery laboratóriu sme sa zahrali na bio-geológov a skúmali sme poľnohospodárske rastliny a ich pôvod. Neobjavovali sme len rastliny, ktoré poznáme, ale aj tie menej známe, pozreli sme sa na ich udomácnenie, využitie i vlastnosti. Najzaujímavejšie pre nás bolo pozorovanie pod mikroskopom - našou úlohou bolo identifikovať semienka poľnohospodárskych plodín. Potom sme prešli rôznymi pavilónmi - lesníctvo, traktory, ryby, gastronómia, vodný ekosystém. Svoje vedomosti sme si overili na interaktívnych kvízoch a hlavolamoch. Po sviatočnom obede - sviečkovej - sme sa vybrali ku hradu, odtiaľ na Karlov Most a Staroměstské námestie s už spomínaným orlojom. Množstvo zážitkov nám podčiarkol ďalší - cesta metrom. Praha je veľmi krásna, všetky pamiatky sme síce nestihli, snáď nabudúce. Už sa tešíme na ďalší zaujímavý program,ale o tom vám napíšeme až zajtra.

            Vaši Erasmáci!

          • Výprava projektu Erasmus+ v Hořiciach - deň druhý

          •  

            Po náročnom dni plnom spoznávania nášho hostiteľského mesta Hořice - jeho kultúry, tradícií, množstva zaujímavosti z oblasti kultúrneho života a osobností, ktoré nejakým spôsobom ovplyvnili jeho vývoj, sme dnes preladili na inú tému- jablká. V neďalekej obci Holovousy sme objavili ďalšiu perlu - Výskumný a šľachtiteľský ústav ovocinársky. V skratke nám predstavili život v tomto zariadení, jeho zameranie i aktivity. Videli sme skleníky, výstavu odrôd jabĺk, laboratórium zisťujúce choroby a škodcov drevín, laboratórium šľachtenia a genofondu, laboratórium analýzy použitých pesticídov, sklady, sady a radosť nám urobili ochutnávkou jabĺk. Pestuje sa tu 85 druhov jabĺk. Je to veľmi náročná a dlhodobá práca vedúca od zrniečka až po plod. Po obede naše kroky viedli do Vrchlabí - mesta, ktoré sa nazýva Vstupná brána Krkonôš, kde sme navštívili mestské múzeum so zameraním na spracovanie ľanu a modrotlač. Prehliadku múzea nám spríjemnili drevené interaktívne hračky, ale aj betlehemy v rôznych štýloch spracovania. Dominantou mesta je zámok, ktorého stavbu začal Kryštof Gendorf z Gendorfu. Prešli sme sa zámockým parkom, videli sme kláštor augustiniánov, dom so siedmimi štítmi na brehu Labe. Je to najstarší Vrchlabský dom. Po návrate do školy sme opäť usilovne pracovali. Vyrábali sme korálkové vianočné ozdoby a eko tašky napodobňovaním modrotlače.

            Dnešný deň bol opäť plný zážitkov a už sa tešíme na zajtrajší poznávací výlet do Prahy.

             

            Pozdravujú vaši Erasmáci!

          • Výprava projektu Erasmus+ v Hořiciach - deň prvý

          •  

            Začíname !

            Prvý deň nás privítala zamračená obloha s doznievajúcim dažďom. Na nálade nám to teda vôbec neubralo. Po raňajkách sme navštívili našu partnerskú základnú školu na Habru, kde nás srdečne privítal p. riaditeľ Mgr. Roman Chalupa a po krátkom predstavení naše kroky viedli do Miletína. Tu sme si pozreli výrobu trubičiek - typických pre mesto Hořice. Sami sme si stočili sypanú trubičku, no najviac sa nám páčila ochutnávka rôznych druhov príchutí tejto maškrtky. Cestu z Miletína sme si spríjemnili prechádzkou po cyklotrase s náučným chodníkom, na ktorého začiatku bolo secesné kúpalisko Dachova. Oprášili sme vedomosti z biológie a precvičili si zručnosti na interaktívnych hrách. Na konci cyklotrasy sme mohli vidieť kameňolom, kde sa ťažil pieskovec - dominanta tohoto kraja. Po obede sme sa vrhli na spoznávanie Hoříc - mestské múzeum, kostol Narodenia Panny Márie, Smetanovy sady, židovský cintorín+ synagóga, Masarykova veža samostatnosti... sú len úlomky bohatého programu, ktorý si plnými dúškami užívame. Večer sme na tvorivých dielňach vyrábali eko kozmetiku - krém a mydlá rôznych farieb, vôní, príchutí, naučili sme sa ľudovú pieseň Okolo Hradce.

            No povedzte, však by ste tu chceli byť s nami! Hořice sú totiž aj známe podujatím 300 zákrut Gustáva Havla - motorkárskych pretekov. No nie je skvelé, čo všetko sme zažili za jeden deň? Pozdravujeme domov!

            Vaši Erasmáci

          • Septembrové zvesti z Včelej Paseky - 3.B

          •  

            Prázdniny sa pominuli a nám vôbec nevadilo vrátiť sa na Paseku. Začali sme maškrtne - sladkým plastom, ktorý rokmi tmavne, takže bol kakaový. Keďže sme tretiaci, prípravné práce boli raz dva hotové. Slnečné dni na začiatku septembra nás vytiahli do prírody, na záhradu aj na bežeckú dráhu. Čas sme venovali tvoreniu na tému jeseň, poskladali sme 129 lodiek, a vieme to všetci. Zdá sa, že druhácke učivo máme v malíčku, tak sa môžeme smelo pustiť do nepoznaného, zaujímavého tretiackeho učiva. Sme zvedaví, a to je dobré.

            Mgr. Zlatica Murrayová

          • Strelecký biatlon-trenažér

          • Dňa 16.9.2022 sa na našej škole uskutočnilo športové dopoludnie pod názvom: ,,Strelecký biatlon-trenažér“.Zúčastnili sa ho žiaci od štvrtého, po ôsmy ročník našej školy. Naši žiaci ukázali výborný výkon a boli veľmi spokojní. Pri organizovaní tejto akcie pomáhali žiaci deviateho ročníka, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Športová atmosféra na tejto akcii, ktorá sa konala v našej telocvični, bola výborná a žiaci boli nadšení.

            Mgr.J.Gregor

    • Kontakty

      • Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava TRSTENÁ
      • e-mail školy: zstrstena@zstrstena.sk
      • e-mail na správcu obsahu: zstrstena@zstrstena.sk
      • 043 / 5391 076
      • klapka 1: riaditeľka školy, mobil: 0905 865 393 kl. 2: ekonomické oddelenie kl. 3: zástupkyňa pre 2. stupeň kl. 4: zástupkyňa pre 1. stupeň elok. prac. Západ: 043 / 5392 469
      • Hviezdoslavova 822/8 028 01 Trstená Slovakia
      • Digitálny koordinátor: jan.gregor@zstrstena.sk
      • IČO: 37810235 DIČ: 2021646374
      • Riaditeľka školy: Ing. Milena Smitková
      • Ekonómky: Renáta Puchlová Zuzana Janigová
      • ZRŠ I. stupeň: PaedDr. Gabriela Kapjorová
      • ZRŠ II. stupeň: Mgr. Mária Štefanidesová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje