•  “ Aj malá zmena dokáže veľké veci.”
          • “ Aj malá zmena dokáže veľké veci.”

          • Za posledné dva týždne sa u nás v škole veľmi usilovne pracovalo. Neviete na čom? Predsa na projekte:

            “ Aj malá zmena dokáže veľké veci.” Tento projekt sme získali z programu Erasmus + ktorý je podporovaný Európskou Úniou a s jej pomocou môžeme urobiť pre našu školu (a nie len pre ňu) veľa zmien malých i trochu väčších a tak naplniť ciele nášho projektu. Okrem učeniu sa motorických zručností zameraných na pestovanie tradičných bylín a plodín chceme poukázať aj na možnosti zníženia ekostopy dovážaných plodín, upriamiť pozornosť na lokálnych pestovateľov, ale aj znížiť tvorbu odpadov.

            V prvej fáze projektu sme pripravili bylinkovú špirálu, ale aj vyvýšené záhony do ktorých sme si predpestovali už aj rastlinky.  V tomto procese boli zapojení starší i mladší žiaci druhého stupňa. Pracovali na hodinách technickej výchovy, ale aj na biológii a výsledok si môžete pozrieť v predzáhradke školy.

            Zapojení žiaci z piateho a šiesteho ročníka usilovne pracovali na tom, aby mohli svojim novým kamarátom z Poľska a Českej republiky pripraviť pekné darčeky. Keďže našou témou sú aj bylinky tak sme pre nich pripravili fľaštičky ozdobené servítkovou technikou plné voňavého čaju z prvosienky jarnej a podbeľa lekárskeho, s ktorými nám pomohla p.vych. E. Trstenská.

            Ďalej sme si potrápili naše šikovné pršteky a vyrábali sme krásne srdiečka z drôtu. Lektorkou tejto tvorivej dielne bola p. Zuberská, za čo jej ďakujeme.

            Toto ešte ani z ďaleka nie je všetko. Usilovne pracujeme na platforme eTwinning, kde si precvičujeme zručnosti z IKT a ANJ. Je to internetové prostredie, do ktorého vkladáme naše virtuálne výstupy -  predstavenie seba, školy, mesta, krajiny, tvoríme prezentácie o tradičnom gazdovaní…

            Už čoskoro privítame u nás hostí, ktorým chceme ukázať veľa zaujímavých miest spojených s gazdovaním a pestovaním na Orave. O našich potulkách a aktivitách vás budeme i naďalej informovať. Vaši Erasmáci

            Mgr. Branická  M., Ing. Púčiková S.

        • Nemé tváre / Výkriky do ticha
          • Nemé tváre / Výkriky do ticha


          • Vo štvrtok 5. mája sme sa spojili kreatívci zo siedmych a ôsmych ročníkov a spoločne sme navštívili Štátnu operu v Banskej Bystrici. Všetkých nadchli ladné pohyby tanečníkov, a tiež nás nenechal ľahostajnými ani silný príbeh násilia, ktoré mnohokrát veľmi nenápadne preniká do školského prostredia. Inscenácia prostredníctvom hudby, tanca a činoherného umenia priniesla posolstvo, aby sa deti a mladí ľudia nebáli postaviť násiliu,  nedali sa šikanovať a samozrejme, aby sa sami nestali agresormi.

            Pred samotným predstavením sme sa poprechádzali aj v parku pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici, pripomenuli si význam slobody a demokracie, ktorá nie je v dnešnom svete samozrejmosťou.

            PaedDr. Andrea Šprláková

          • PEXESO

          • Pexeso je druh kartovej hry, pri ktorej je potrebná hlavne pamäť. Výborné sústredenie, bojovnosť v zápale hry a odhodlanie zvíťaziť, ukázali všetci súťažiaci, víťazi triednych kôl  v školskom kole  PEXESO.

            Víťazi kategórie 1.- 2. roč.

            1. miesto Tomáš Chudý 1.A
            2. miesto Martinko Stankovič 2.A
            3. miesto Ninka Ličková 1.B

            Víťazi kategórie 3. – 4. roč.

            1. miesto Matúš Bednár 4.C 
            2. miesto Lucia Ťapajová 4.B
            3. miesto Dominika Fukasová 3.A

             

          • Práca šľachtí

          • Chrániť prírodu, zveľaďovať okolie je vždy správne a namieste. Preto aj žiaci 9.B triedy vymenili lavice a zúčastnili sa takejto akcie. Spolu s rovesníkmi z Poľska sa snažili vyzbierať odpadky a vyčistiť okolie hranice.

          • Detský čin roka

          •  

            Detský čin roka je jedinečný a originálny projekt, ktorý motivuje ku konaniu dobrých skutkov. Pomáha tak deťom a budúcim dospelým zorientovať sa v hodnotách, dáva im šancu pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a čo je zlé.

            V minulom ročníku bol medzi nominovanými príbehmi aj príbeh našich žiakov. Ekopartička v zložení Oliver Súlovec, Jakub Brnča, Nicolas Gabara, Louisa Sochuľáková, Mário Bednár a Oskar Súlovec vykonala veľký kus práce v čistení okolia nášho mesta, za čo im patrí veľké ĎAKUJEME. Ekopartička svojou aktivitou inšpirovala mnohých k podobným činnostiam. Kiežby sme sa k našej prírode správali tak, aby sme už nič čistiť nemuseli...

            Za nomináciu dostali od občianskeho združenia Detský čin roka knižné odmeny. Ďakujeme a tešíme sa nové obohacujúce príbehy tohto ročníka.

            Mgr.M.Hucíková

          • Sopky v 5.A

          •  

            Sopečná aktivita je na našej Zemi bežná činnosť. Každý rok sa nám pripomenie nejaká sopka, či už výbuchom alebo chrlením lávy. Niektoré len postrašia sopečným popolom, iné sa prejavia v celej svojej kráse. Na geografii sme sa rozhodli, že si sopky vyrobíme. Veď „raz vidieť je lepšie ako 100x počuť“. Na základe poznatkov z čoho sa sopka skladá a ako funguje, sme si zohnali dostupný materiál a zhotovili modely. Niektorí doma, niektorí po vyučovaní v škole. Na hodine geografie sme ich uviedli do činnosti. A bola to paráda, posúďte sami. Vďaka Samko za sopku z bábovky, pochutili sme si :) .

            Mgr.M.Hucíková

          • Stavanie mája v našej škole

          •  

            Začiatok mája sa spája s veľmi peknou tradícia a tou je stavanie mája. Obyčajne máj stavia mládenec dievčaťu, ale my  sme sa rozhodli, že si postavíme svoj máj. Tak ako  je zvykom, sme si ho ozdobili stužkami. Iniciatívy sa chytili dievčatá Sofia Kubíková a Viktória Kubíková zo školského parlamentu. Za pomoci pani učiteľky Paľovej a, samozrejme, aj vďaka našim šikovným spolužiakom sme náš program oživili spevom ľudových piesní, ktoré zneli  v hudobnom sprievode harmoník a huslí. Dievčatá z 8.C oblečené v tradičnom našom školskom kroji nám zatancovali tanec a zarecitovali májové veršíky. Dvorom sa niesla dobrá nálada. Členovia školského parlamentu potom ponúkli prítomných sladkým pečivom tak, ako to bývalo zvykom. Počasie nám doprialo slnko a naše okolie školy sme si pekne oživili májom.

            Chceme sa veľmi pekne poďakovať hlavne pani učiteľke Daniele Paľovej za hru a prípravu programu, pani učiteľke Martine Hucíkovej za organizačnú prípravu, pánovi učiteľovi Miroslavovi Štefanovi zo ZUŠ v Trstenej, ktorý pomáhal našim husličkárom, pánovi školníkovi Jankovi za prípravu mája a jeho inštalovanie,  ujovi Michalovi Kubíkovi, ktorý nám doniesol stromček, pánovi učiteľovi Gregorovi za ozvučenie  a,  samozrejme, veľká vďaka patrí žiakom, ktorí sa zúčastnili , ale aj všetkým, ktorí si náš program radi pozreli.

                                                                                               

              Školský parlament

          • Sadíme stromy a robíme svet lepším a krajším

          •  

            Sme ľudia nadšení pre prírodu. Páči sa nám náš domov a prostredie so stromami a zeleňou. Ak ich je niekde menej, radi ich dosadíme spolu.  

             

            Táto myšlienka nám je veľmi blízka. A prečo vlastne sadíme stromy? Je to jednoduché - uvedomujeme si ich význam s prebiehajúcimi klimatickými zmenami. Spoločne sa nám učiteľom v priebehu pár hodín podarilo vysadiť 700 stromčekov v lokalite Uhliská - Trstená. Túto akciu sa nám podarilo zrealizovať s Lesmi SR. Odborné vedenie, trpezlivosť a pozitívna nálada lesníkov sa podpísala pod výsledok, na ktorý sme všetci veľmi hrdí.

            Mgr.I.Dafčíková

    • Kontakty

      • Základná škola Pavla Országha Hviezdoslava TRSTENÁ
      • e-mail školy: zstrstena@zstrstena.sk
      • e-mail na správcu obsahu: zstrstena@zstrstena.sk
      • 043 / 5391 076
      • klapka 1: riaditeľka školy, mobil: 0905 865 393 kl. 2: ekonomické oddelenie kl. 3: zástupkyňa pre 2. stupeň kl. 4: zástupkyňa pre 1. stupeň elok. prac. Západ: 043 / 5392 469
      • Hviezdoslavova 822/8 028 01 Trstená Slovakia
      • Digitálny koordinátor: jan.gregor@zstrstena.sk
      • IČO: 37810235 DIČ: 2021646374
      • Riaditeľka školy: Ing. Milena Smitková
      • Ekonómky: Renáta Puchlová Zuzana Janigová
      • ZRŠ I. stupeň: PaedDr. Gabriela Kapjorová
      • ZRŠ II. stupeň: Mgr. Mária Štefanidesová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje